Papa slavio misu s novim kardinalima

Nemoguće je otkriti Gospodina ako istinski ne prihvaćamo napuštene

 Papa Franjo s novoimenovanim je kardinalima u nedjelju 15. veljače u bazilici sv. Petra u Vatikanu slavio svečanu misu. Kardinalski zbor sada broji 227 kardinala, od kojih 125 ima pravo glasa pri eventualnom izboru novoga Pape. U propovijedi je Sveti Otac poručio kardinalima da moraju milosrdno postupati s ljudima, posebno onima koji su prisiljeni živjeti na rubu društva ili su u neskladu s crkvenim propisima. Nikoga se ne smije trajno osuditi.

Crkveni ljudi ne smiju okretati leđa napuštenima i siromašnima, nego moraju s njima trpjeti. Nikoga se ne smije zauvijek osuditi, već treba širiti Božje milosrđe. Vjerodostojnost Crkve postiže se stajalištima prema napuštenima, rekao je Papa, analizirajući pred novim kardinalima problem integracije u Crkvu, koja se ne boji otvaranja.

Isus je ozdravljao nečiste, bolesne od gube, želeći na taj način bolesne ponovno uključiti u zajednicu, ne vodeći računa o prevladavajućem mentalitetu ljudi. Nemoguće je otkriti Gospodina ako istinski ne prihvaćamo napuštene. U evanđelju o napuštenima otkriva se i objavljuje naša vjerodostojnost, podsjetio je Papa nove kardinale. Poručio je da Isus ne želi zatvorene ljude. Logika ljubavi ne temelji se na strahu, nego na slobodnoj karitativnoj djelatnosti.

Dragi novi kardinali, ovo je Isusova logika, ovo je put Crkve: ne samo prihvaćati i integrirati, s evanđeoskom hrabrošću, one koji kucaju na naša vrata, već izaći, ići i tražiti daleke, bez predrasuda i bez straha, očitujući im besplatno ono što smo mi besplatno primili. Potpuna raspoloživost u služenju drugima je naše prepoznatljivo obilježje, jedini naš počasni naslov, istaknuo je Papa u homiliji.

Prije Angelusa, osvrćući se na nedjeljno evanđelje, Papa je istaknuo kako se Isus ne drži na sigurnoj udaljenosti i ne djeluju preko punomoći, nego se izravno izlaže zarazi našeg zla; i upravo tako naše zlo postaje mjesto kontakta: on, Isus, uzima od nas naše bolesno čovještvo a mi uzimamo od njega njegovo zdravo i iscjeliteljsko čovještvo. To se događa svaki put kad primimo sakrament s vjerom: Gospodin Isus nas “dotiče” i daje nam svoju milost. U ovom slučaju mislimo osobito na sakrament pomirenja, koji nas ozdravlja od gube grijeha, rekao je Papa.

Evanđelje nam pokazuje što Bog čini pred našim zlom: Bog nam ne dolazi “održati lekciju” o boli; ne dolazi niti ukloniti iz svijeta patnju i smrt; dolazi, radije, na sebe preuzeti teret našeg ljudskog stanja, da ga nosi do kraja, kako bi nas oslobodio na radikalan i definitivan način. Tako se Krist bori protiv zala i patnji u svijetu: preuzimajući na sebe njihov teret i pobjeđujući ih snagom Božje milosti, istaknuo je Papa.

Nakon molitve je zaželio narodima Dalekoga istoka i onima koji se u raznim krajevima svijeta spremaju na proslavu lunarne nove godine, da je proslave u miru i radosti. (ika / gk)
 

Papa slavio misu s novim kardinalima

Nedjelja 19. veljače bila je u Vatikanu posebno svečana. To je primijetio i papa Benedikt XVI. u svom nedjeljnom nagovoru vjernicima okupljenim na Trgu Svetog Petra. Glavni razlog svečanog raspoloženja bio je konzistorij koji se održano dan ranije, u tijeku kojega je Papa kreirao 22 novih kardinala i podijelio im znakove kardinalske časti: purpurni šešir, kardinalski prsten i pergamenu s imenom naslovne crkve koje im je dodijelio u Rimu. U nedjelju, na svetkovinu Katedre sv. Petra, s njima je koncelebrirao misu u istoimenoj bazilici.

Svetkovina katedre sv. Petra slavi se zapravo 22 veljače, ali budući da ove godine toga dana pada Pepelnica, svetkovina je premještena na današnju nedjelju, objasnio je Sveti Otac, navodeći kako se u bazilici nalazi monumentalno brončano Berninijevo djelo koje predstavlja upravo tu katedru, simbol posebnog Petrova poslanja kao i poslanja njegovih nasljednika, kojima je povjerena dužnost da čuvaju Kristovo stado, držeći ga ujedinjenog u vjeri i ljubavi.

Benedikt XVI. i danas je tražio od vjernika da mole za njega i za njegove najuže suradnike kardinale koji su, kako je rekao, od danas još više zauzeti u vodstvu sveopće Crkve i svjedočenju evanđelja sve do žrtvovanja vlastitog života, o čemu svjedoči i njihovo crveno odijelo: boje krvi i ljubavi. Neki od njih rade u ustanovama Svete Stolice u Vatikanu, drugi vode pastirsku skrb u važnim svjetskim biskupijama, a treći su se istaknuli svojim znanstvenim radom i profesorskom djelatnošću, objasnio je Papa i primijetio kako sada pripadaju Kardinalskom zboru, koji još uže surađuje s Papom u službi zajedništva i evangelizacije.

U nedjeljno jutro Papa je s 22 nova kardinala predvodio misu u bazilici Sv. Petra, tijekom koje sažeo smisao kardinalske časti i iznio poslanje crkve u trećem tisućljeću. Dao im je do znanja da sada snose još veću odgovornost te ih upozorio da moraju svjedočiti radost Kristove ljubavi. Sebična vjera je kriva vjera. Vjera bez ljubavi nije prava kršćanska vjera. I pravo kao i autoritet temelje se na vjeri. Crkva je prava ukoliko dopušta da se u njoj odražava onaj od koga proizlazi i kome vodi, rekao je Papa, i pojasnio kako je to mjesto gdje Bog dolazi k nama i odakle mi polazimo k njemu. (ika / gk)