Papa se susreo sa slijepim i gluhonijemim osobama

Graditi bratske i solidarne odnose u Crkvi i u društvu

 Bolesnici i osobe s invaliditetom Isusovi su miljenici, istaknuo je papa Franjo obraćajući se tisućama slijepih i gluhonijemih osoba s kojima se susreo u subotu 29. ožujka u dvorani Pavao VI.

U svome obraćanju Papa je stavio poseban naglasak na potrebu poticanja “kulture susreta” kako bi se pobijedila “kultura isključivanja i predrasuda”.

Crkva, kazao je, nasljeduje Isusa, koji se volio susretati s rubnim, isključenim i preziranim osobama. S mnogima se susreo da ih ozdravi i vrati im potpuno dostojanstvo, naročito s bolesnima i nemoćnima. Vrlo je znakovito da su baš te osobe postale svjedocima novoga poimanja, koje možemo nazvati 'kulturom susreta', primijetio je Papa.

Isus se, podsjetio je Sveti Otac, posebno volio susretati s rubnim, isključenim i preziranim osobama. I snažno se usprotivio tvrdnjama ili pretpostavkama da je invalidnost kazna Božja. Isus je odlučno odbacio takvo shvaćanje – jer je zaista bogohulno, istaknuo je papa Franjo.

Upravo suprotno, primijetio je Papa, Isus je htio da te osobe budu svjedoci Božjeg djela, života ljubavi i milosrđa. Jer bolesnici i osobe s invaliditetom mogu, upravo polazeći od svoje krhkosti i ograničenosti, svjedočiti na poseban način o “kulturi susreta”.

“Evo dvije oprečne kulture: kultura susreta i kultura isključivanja. Uistinu, samo onaj tko priznaje vlastitu slabost i ograničenost može graditi bratske i solidarne odnose u Crkvi i u društvu”, rekao je Papa.

Na početku susreta dvije osobe iznijele su svoja iskustva isključenja koja doživljavaju u društvu, ali i u župnim zajednicama zbog problema u komunikaciji, jer premalo svećenika i pastoralnih suradnika vlada jezikom znakova.

Nakon službenog dijela audijencije Papa se osobno pozdravio s mnogim osobama s invaliditetom. (kathpress / radio vatikan / ika / gk)