Papa primio predstavnike diplatskog zbora »Suzbijati materijalno i duhovno siromaštvo, graditi mir i mostove«

 Moj je zadatak graditi mostove među svim ljudima, a u prvom redu pojačati dijalog među religijama i zajednički suzbijati siromaštvo, povjerio je papa Franjo predstavnicima Diplomatskog zbora akreditiranog pri Svetoj Stolici koje je u petak 22. ožujka primio u posebnu audijenciju nakon preuzimanja papinske službe.

Pred 185 diplomatskih predstavnika papa Franjo je na talijanskom jeziku, a ne kao što je običaj u diplomatskim krugovima na francuskom, istaknuo kako se ne mogu graditi mostovi među ljudima zaboravljajući Boga.

Papa Franjo je u govoru ujedno predstavio javnosti smjernice koje namjerava slijediti u svom pontifikatu, koji će biti usredotočen na borbu protiv siromaštva, u što želi uključiti i diplomaciju. Postoje mnogi razlozi da sam izabrao ime svetoga Franje Asiškog, čovjeka koji je dobro poznat i izvan granice Italije i Europe i među onima koji ne ispovijedaju katoličku vjeru, rekao je Sveti Otac, te objasnio kako je glavni razlog tomu ljubav koju je Franjo gajio prema siromasima. U svijetu ih je mnogo i oni veoma trpe. Prema primjeru sv. Franje Crkva im je uvijek nastojala pomoći i ublažiti njihove muke u svim krajevima svijeta. Vjerujem da i mnogi od vas mogu potvrditi kako kršćani nastoje pomagati bolesnicima, siročadi, beskućnicima i svima koji žive na rubu društva, radeći na izgradnji humanijeg i pravednije društva.

Postoji međutim i druga vrsta bijede, a to je duhovno siromaštvo naših dana, koje pogađa i zemlje, koje se smatraju bogatima, primijetio je Papa i istaknuo kako je njegov prethodnik to nazvao “diktaturom relativizma” u kojem čovjek sebe postavlja za glavno mjerilo čime se ugrožava suživot među ljudima.

“To je drugi razlog mog izbora imena Franje Asiškog, koji je ljudima ondašnjeg vremena poručio da rade oko izgradnje mira. Nema međutim pravog mira bez istine. Ne može biti pravog mira, ako ga svatko mjeri svojim mjerilom, ako svatko može uvijek i sam tražiti poštivanje prava, ne vodeći računa o dobru drugih, počevši od prirode, koja sva ljudska bića na ovoj zemlji čini jednakima”, istaknuo je Sveti Otac, primijetivši kako je jedan od naslova rimskog biskupa “pontifeks” – vrhovni svećenik – što znači “graditelj mostova” s Bogom i među ljudima.

“Franjo je želio dijalogom među ljudima graditi mostove, kako bi svatko mogao pronaći u drugome ne neprijatelja i suparnika, već brata, kojega treba prihvatiti i zagrliti”, objasnio je papa Franjo i primijetio kako njegovi roditelji potječu iz Italije te je u njemu uvijek živi dijalog mjesta i kultura, koji su među sobom udaljeni, ali danas postaju sve bliži, ovise jedni o drugima i osjećaju potrebu susreta i stvaranja stvarnih prostora istinskog bratstva. U tome, uvjeren je Papa, bitnu ulogu igra religija. Nema istinskih veza bez Boga i ako se ne vodi računa o drugima. Upravo zbog toga je potrebno pojačati dijalog među religijama, posebno s islamom, rekao je papa Bergoglio, rekavši kako veoma cijeni nazočnost islamskih građanskih i vjerskih predstavnika na svečanosti preuzimanja Petrove službe.

Papa Franjo smatra da je isto tako potrebno pojačati suočavanje s onima koji ne vjeruju kako ne bi prevladale različitosti koje dijele i ranjavaju, već da i u različitostima pobjedi želja za izgradnjom istinskih veza među svim narodima.

Potrebno je, istaknuo je papa Franjo, suzbijati materijalno i duhovno siromaštvo te graditi mir i mostove. “Na to želim pozvati sve zemlje koje predstavljate. I u tome mi pomažu misli sv. Franje, koji nas poziva na duboko poštivanje svega stvorenoga i čuvanje okoliša, koji često ne znamo cijeniti ni dobro iskorištavati, već ga pohlepno iskorištavamo na štetu drugih”, poručio je Papa predstavnicima Diplomatskog zbora. (ika / gk)