Papa pozvao na molitvu za žrtve potresa na Novom Zelandu

U tijeku opće audijencije, koja je održana u dvorani Pavla VI., papa Benedikt XVI. se osvrnuo na talijanskog crkvenog naučitelja isusovca sv. Roberta Belarmina i istaknuo kako nema obnove u Crkvi bez osobnog obraćenja.

Sveti Robert Belarmin, koji je živo na prijelazu između 16. i 17. stoljeća jasno nam poručuje ne samo svojim spisima, već i primjerom da je svaka reforma Crkve nemoguća, ako prije toga ne dođe do osobne obnove u nama i do obraćenja u našim srcima, rekao je papa Ratzinger i primijetio kako nas sv. Belarmin vraća u doba žalosnog raskola zapadnog kršćanstva, kada je teška politička i vjerska kriza prouzročila odcjepljenje čitavih naroda od Apostolske Stolice.

Nakon Tridentinskog sabora u Katoličkoj Crkvi je bilo potrebno učvrstiti i ojačati pred protestantskom reformom katolički identitet. Sv. Robert Belarmin odigrao je, prema riječima pape Benedikta XVI., u tome važnu ulogu. U katoličkoj ekleziologiji njegovi dijalektički govori i spisi vrijede i danas posebno u pitanjima objave, naravi Crkve i sakramenata kao i teološkoj antropologiji.

Benedikt XVI. se danas tijekom opće audijencije osvrnuo i na dramatične posljedice potresa koji je proteklih dana pogodio područje Christchurcha na Novom Zelandu. Pozdravljajući hodočasničke skupine s engleskog jezičnog područja Sveti je Otac primijetio kako je smrtno stradalo na stotine ljudi, dok se za mnogima još uvijek traga, a da ne govorimo o materijalnim štetama.

“Posebno mislim na osobe koje su izložene teškim iskušenjima zbog te tragedije. Molimo Boga da ublaži njihove muke i da podrži sve koji su uključeni u pružanje pomoći”, rekao je Papa i pozvao nazočne da zajedno s njime mole za stradale.

Pri kraju audijencije Sveti Otac je zapalio benediktinsku baklju mira koja će ove godine hodočastiti u Veliku Britaniju 21. ožujka, na svetkovinu sv. Benedikta, zaštitnika Europe. Bit će postavljena u westminsterskoj katedrali u Londonu, u kojoj se Papa molio s predstavnicima Anglikanske Crkve tijekom svoga prošlogodišnjeg posjeta Velikoj Britaniji. (ika / gk)