Papa ponovno upozorio na problem izbjeglica u svijetu

 Papa Franjo pozvao je međunarodne ustanove da ponude konkretnu pomoć stotinama tisuća izbjeglica koje zbog sukoba i progona moraju napustiti svoje domove. Govoreći okupljenima na općoj audijenciji na Trgu sv. Petra u srijedu 18. lipnja, Papa je podsjetio da se 20. lipnja obilježava Svjetski dan izbjeglica, upozorivši da milijuni izbjegličkih obitelji iz različitih naroda i religija prolaze dramatične trenutke i nose duboke rane koje će teško zacijeliti.

Stoga je potaknuo vjernike da budu blizu tim ljudima, dijeleći njihove strahove i njihovu nesigurnost u budućnost i pokušaju im olakšati bol konkretnim djelima. Neka Gospodin osnaži sve ljude i ustanove koji širokogrudno prihvaćaju izbjeglice, priznaju im ljudsko dostojanstvo i daju im razlog za nadu, molio je Papa.

Papin apel za izbjeglice izgovoren je nakon njegove redovite kateheze srijedom kojom je započeo novi ciklus – ovaj puta posvećen Crkvi. Crkva nije obična ustanova, ona je majka, obitelj, otajstvo koje je upućeno cijelome ljudskome rodu, rekao je papa Franjo. Crkva nije neka privatna udruga ni nevladina organizacija ograničena na svećenstvo i Vatikan, ona ne nastaje u laboratoriju – pojasnio je Sveti Otac hodočasnicima iz gotovo cijeloga svijeta, koji su se okupili na Trgu sv. Petra i pozvao ih da se ne zatvaraju u sebe i da ne podlegnu napasti da trguju s Bogom želeći riješiti vlastite ovozemaljske potrebe.

Utemeljena od Isusa Krista, Crkva ima svoje korijene još u Starome zavjetu kada Bog poziva Abrahama. Značajno je da je Bog taj koji poduzima prvi korak: on izabire Abrahama i cijelo njegovo kućanstvo i poziva ga da ga slijedi u vjeri. Taj put nije bez prepreka, ističe Papa, svjedočeći da je povijest Božjega naroda, Crkve, u znaku Božje apsolutne vjernosti, milosrđa i ljubavi i samo uz Njegovu stalnu pomoć možemo prevladati naše grijehe i ostati na putu koji nam je po Kristu pokazao.

Molimo Gospodina da podrži Crkvu na njezinu putu vjere kroz povijest, da je vodi našoj nebeskoj domovini čineći je blagoslovom i znakom Božje ljubavi za svu njezinu djecu, rekao je papa Franjo u katehezi. (ika / gk)