Papa održao katehezu o sakramentu ženidbe

Tri »čarobne riječi« u braku: hvala, dopusti, oprosti

 Uistinu je divan naum koji je sadržan u sakramentu ženidbe! I ostvaruje se u jednostavnosti pa i krhkosti ljudskog života, rekao je papa Franjo u katehezi na općoj audijenciji u srijedu 2. travnja, kojom je zaključio ciklus kateheza o sakramentima.

Sveti Otac je istaknuo da je bračni par Božja slika: ljubav, savez Boga s nama je predstavljen u tome savezu između muškarca i žene.

S obzirom na kušnje kroz koje u životu prolaze supružnici, Papa je primijetio da je važno sačuvati vezu s Bogom, koja je u temelju ženidbenog veza. Kada suprug moli za svoju suprugu a supruga za svog supruga, ta veza postaje jaka, kazao je.

Papa je također preporučio supružnicima tri “čarobne riječi”: hvala, dopusti i oprosti. U svakom braku, kazao je, bude svađa, ponekad lete i tanjuri, no ne smijemo biti tužni zbog toga, takvi smo mi ljudi. “Tajna se krije u tome da je ljubav jača od trenutačne svađe i zbog toga uvijek savjetujem supružnike: ne dopustite da dan u kojem ste se posvađali mine a da se niste pomirili. Uvijek!” kazao je Sveti Otac i dodao da je dovoljna mala gesta: pomilovati drugoga, ili kratki pozdrav.

Tri “čarobne riječi”, molitva jednog supružnika za drugoga, mirenje uvijek prije nego završi dan, i – brak će napredovati, ponovio je još jednom papa Franjo. (ika / gk)