Papa odredio dan molitve i posta za mir u Siriji i u svijetu

 Papa Franjo svoj je nedjeljni nagovor prije molitve Anđeoskoga pozdravljenja 1. rujna posvetio dramatičnom stanju u Siriji. Vjernike diljem svijeta pozvao je da u subotu 7. rujna, uoči bladana Male Gospe, mole i poste za mir u Siriji, cijelome Bliskome Istoku i u svijetu.

Toga ćemo se dana okupiti ovdje na Trgu sv. Petra od 19 do 24 sata na molitvu u duhu pokore moleći za Božji dar mira za ljubljeni sirijski narod i za sve koji se nalaze u sukobima i nasilju diljem svijeta, rekao je Papa. Sveti je Otac pozvao i sve kršćane kao i pripadnike ostalih religija da sudjeluju u toj molitvenoj nakani.

Pozvao je sve strane uključene u sukob na pregovore i potaknuo međunarodnu zajednicu da poduzme konkretne korake kako bi se okončali sukobi, posebno rat u Siriji. “Čovječanstvo treba vidjeti geste mira i čuti riječi nade i mira”, rekao je Papa.

Nikad više rata! Osuđujem upotrebu kemijskog naoružanja – rekao je, između ostaloga, papa Franjo okupljenim vjernicima koji su ispunili Trg sv. Petra. Moje je srce duboko ranjeno. Još su mi pred očima strašne slike razaranja i patnji koje sam vidio prošlih dana, rekao je. Bog i povijest će suditi. Nitko tome ne može izbjeći, istaknuo je papa Franjo upozoriviši da nasilje ne dovodi do mira. (ika / gk)