Papa o vrijednostima koje ima braniti kršćanski političar

Papa Benedikt XVI. primio je u subotu 22. rujna u Castel Gandolfu sudionike međunarodnog susreta demokršćana, poručivši političarima da se moraju, poglavito ako se nadahnjuju na vjeri, zauzimati u obrani života i obitelji.

Sveti Otac je istaknuo potrebu da se političko i civilno zauzimanje zasniva na čvrstom etičkom temelju. Govoreći o odgovornosti političara, spomenuo je opomenu iz knjige Mudrosti, koja strogo sudi one koji vladaju, istaknuvši da to nije prijetnja nego poticaj i ohrabrenje upraviteljima, na svim razinama, da prema svojim mogućnostima čine dobro, prema mjeri i poslanju koje Gospodin povjerava svakome.

Papa je istaknuo da je upravo odsutnost etike, osobito u gospodarstvu, pridonijela sadašnjoj globalnoj financijskoj krizi. Stoga je žurna politika pozorna na najosnovnije i najdublje potrebe osobe koja ne nudi nepromišljene, površne i kratkoročne odgovore.

Vaš se politički i institucionalni prinos ne smije ograničiti na hitne odgovore tržišnoj logici, nego na traženje općega dobra, ispravno shvaćenog, kao i na promicanje i zaštitu neotuđivoga dostojanstva ljudske osobe, istaknuo je Benedikt XVI.

Papa je naveo vrijednosti koje ima braniti kršćanski političar, a to su u prvom redu poštovanje života od začeća do naravne smrti, a slijedom toga i odbacivanje namjernog pobačaja, eutanazije i svake eugeničke prakse, kao i poštovanje braka, nerazrješive unije između muškarca i žene i temelja zajednice obiteljskog života. Obitelji je korijen koji hrani ne samo pojedinačnu osobu, nego i temelje društvenoga suživota te je glavno i najučinkovitije odgojno mjesto za čovjeka. Istinski napredak ljudskog društva ne može zanemariti politike zaštite i promicanja braka i zajednice koja se iz njega rađa; te politike ima usvojiti ne samo država nego i međunarodna zajednica u svrhu izokretanja tendencije rastućeg izoliranja pojedinca, što je izvor trpljenja i pojedinca i zajednice, poručio je Papa.

Neka kršćansko zauzimanje bude u društvu kvasac za poboljšanje ljudskih odnosa i životnih uvjeta. To zauzimanje ne smije jenjavati, naprotiv, treba ga jačati obnovljenom snagom jer su sve gore aktualne problematike, zaključio je Sveti Otac. (radio vatikan / ika / gk)