Papa o ljepoti molitve u klanjanju pred Presvetom euharistijom

Papa Benedikt XVI. je i ove srijede tijekom opće audijencije svratio pozornost javnosti na dramatično stanje kršćana u Pakistanu koji svakodnevno bivaju diskriminirani i žrtve nasilja. Posebno je izrazio svoju duhovnu blizinu kršćanki Asiji Bibi, osuđenoj na smrt zbog navodne blasfemije protiv proroka Muhameda te je tražio da je se što prije pusti na slobodu. Molio je za sve koji proživljavaju sličnu situaciju jer, kako je rekao, potrebno je poštivati njihovo ljudsko dostojanstvo i njihova temeljna prava. U svojoj katehezi Papa je istaknuo kako danas Crkva doživljava euharistijsko proljeće.

“Koliko samo osoba u šutnji moli pred svetohraništem, u razgovoru s Isusom protkanom ljubavlju! Utješno je znati da su mnoge skupine mladih ponovno otkrile ljepotu molitve u klanjanju pred Presvetom euharistijom. Molim da se to euharistijsko proljeće sve više širi u svim župama”, rekao je Sveti Otac, koji je svoju katehezu posvetio još jednoj javnosti malo poznatoj srednjovjekovnoj ženi, kojoj Crkva duguje veliku zahvalnost ne samo zbog njezina svetog života, već i zbog toga što je svojim velikim žarom doprinijela ustanovljenju jedne od najvažnijih liturgijskih svetkovina, a to je Tijelovo. Radi se o Julijani iz Cornillona, poznatoj također kao sveta Julijana iz Liegea, koja je živjela krajem 12. stoljeća i u prvoj polovici 13. stoljeća.

Svetica se trudila uvjeriti ondašnjeg papu da je potrebno uvesti takvu svetkovinu tijekom koje bi vjernici mogli slaviti euharistiju i ojačati svoju vjeru, rekao je Benedikt XVI., iznoseći povijest nastanka svetkovine Tijelova, koju je ustanovio kao zapovijedani blagdan za opću Crkvu 1264. papa Urban IV. On je sam dao primjer, slaveći taj blagdan u Orvietu, gdje je tada živio. U Orvietu se naime čuva korporal na kojem se nalaze ostaci euharistijskog čuda do koje je došlo godinu dana ranije u Bolseni. Nekog su svećenika, dok je posvećivao kruh i vino, obuzele snažne sumnje u stvarnu prisutnost Kristova Tijela i Krvi u sakramentu euharistije. I tada se dogodilo čudo: nekoliko kapi krvi počelo je teći iz posvećene euharistije, potvrđujući na taj način ono što naša vjera ispovijeda. Ti su tekstovi, koji se i danas koriste u Crkvi, prava remek-djela, na kojima se temelje teologija i poezija. Od tih tekstova zatitraju strune srca te ono uzdiže hvalu i zahvalnost Presvetom Sakramentu, dok um, uranjajući s divljenjem u to otajstvo, prepoznaje u euharistiji živu i istinsku prisutnost Isusa, njegove žrtve ljubavi koja nas pomiruje s Ocem i daje nam spasenje, rekao je Papa u katehezi. (ika / gk)