Papa: Korijeni gospodarske krize su etičke naravi

O gospodarskoj krizi, sigurnosti i solidarnosti govorio je papa Benedikt XVI. javnim upraviteljima pokrajine Lazija i Rima, koje je 12. siječnja primio u audijenciju prigodom tradicionalne razmjene novogodišnjih čestitki. Papa je potaknuo upravitelje da se zauzmu za obitelj i mlade, koji više od drugih trpe zbog nestašice posla.

Papa je u prvom redu upozorio na teškoće građana u sadašnjoj gospodarskoj i financijskoj krizi, čiji su korijeni – kako je rekao – etičke naravi. Stoga, prema Papinom uvjerenju, mora dozreti novi humanizam u čijem će središtu biti ljudska osoba. U korijenima sadašnje krize je i individualizam koji zatamnjuje ljudske odnose, a osobu potiče da se zatvori u svoj mali svijet, da prije svega bude pozorna na svoje potrebe i želje, ne vodeći računa o drugima, kazao je Benedikt XVI.

Navodeći negativnosti individualističkog mentaliteta Papa je istaknuo špekulacije vezane uz najam stanova, nezapošljavanje mladih, samoću starijih osoba te ravnodušnost prema marginalizaciji i siromaštvu. Potrebno je ponovno otkriti odnos s Bogom jer to je prvi korak u ostvarivanju ljudskijeg društva, a ljubav i pravednost nalažu da se bogatiji u kriznim vremenima skrbe za one koji teško žive, ustvrdio je Sveti Otac.

Govoreći o obiteljima Papa je rekao da u krizi najviše trpe mnogobrojne obitelji, stoga je poželio da im se pomogne i poreznim olakšicama koje potiču natalitet te da im se osiguraju potrebni uvjeti za dostojan života. Govoreći pak o mladima, rekao je da nestašica posla najviše pogađa mlade.

Solidarno društvo uvijek mora misliti na budućnost novih naraštaja, usvajajući prikladne politike koje jamče stan po pravednoj cijeni i čine sve moguće za zapošljavanje mladih, rekao je Benedikt XVI. i dodao: Sve je to važno da mladi ne postanu žrtve kriminalnih organizacija, koje nude laku zaradu a ne poštuju vrijednost ljudskoga života.

Istodobno treba, dodao je Sveti Otac, promicati kulturu zakonitosti i pomoći građanima da shvate potrebu zakona kako bi se uskladile pozitivne snage u društvu i omogućilo promicanje općega dobra. Dužnost je javnih ustanova da budu drugima primjer u poštivanju zakona i da donose pravedne zakone, opomenuo je Papa.

Govoreći pak o biskupijskome caritasu, Papa je istaknuo vrijednost solidarnosti i prihvaćanja svih koji zbog siromaštva ili osobne sigurnosti “dolaze u naše gradove i kucaju na vrata župa”. Valja poticati njihovu integraciju u društveno tkivo da i oni mogu očitovati svoje bogatstvo. Tako će i oni mjesto u kojem žive doživljavati kao zajednički dom i brinuti se za nj poštujući zakone. (ika / gk)