Papa: Između znanosti i vjere postoji tijesna povezanost


Između znanosti i vjere unatoč brojnim nerazumijevanjima postoji tijesna povezanost, a ne suprotstavljanje, istaknuo je papa Benedikt XVI. u katehezi održanoj na općoj audijenciji srijedom, koju je posvetio jednom od najvećih skolastičkih teologa dominikancu sv. Albertu Velikom.

Osvjetljujući lik i djelo glasovitoga srednjovjekovnog njemačkog teologa i filozofa sv. Alberta Velikog, koji je bio učitelj sv. Tome Akvinskog, Sveti Otac je primijetio da njima dvojici dugujemo kompletno uklapanje Aristotelove filozofije u srednjovjekovnu teologiju.

“To je bila prava kulturna revolucija onog doba, kada su neki tvrdili da je misao grčkih filozofa nespojiva s kršćanskom kulturom. Albert je bio uvjeren da je sve ono što je racionalno u skladu sa Svetim pismom te je znanstvenom strogošću proučavao Aristotelovu filozofiju”, rekao je Papa i izrazio nadu da u Crkvi neće nikada nedostajati otvorenih i učenih teologa kao što je sv. Albert, čija je naobrazba bila upravo čudesna.

Govoreći pred tridesetak tisuća vjernika okupljenih na općoj audijenciji na Trgu Svetog Petra, među kojima je bilo i oko dvije stotine hrvatskih hodočasnika, Papa je kazao da već pogled na bezbrojna djela koja je napisao sv. Albert Veliki daje shvatiti kako je bio izvanredno naobražen i da su ga njegova enciklopedijska zanimanja navela da se bavi ne samo filozofijom i teologijom, poput ostalih svojih suvremenika, već također svakom drugom tada poznatom disciplinom, od fizike do kemije, od astronomije do mineralogije, od botanike do zoologije. Zato ga je papa Pio XII. imenovao zaštitnikom njegovatelja prirodnih znanosti i prozvan je također “Doctor universalis” upravo zbog širine svoga područja interesa i svojega znanja, rekao je Papa. (ika / gk)