Papa: Isus je istinsko svjetlo svijeta

papa franjoSveti Otac i u nedjelju, 26. ožujka je vjernike pozvao da se povjere Isusu – istinskom svjetlu svijeta, a ne krivim svjetlima koja nas udaljuju od bližnjega.

Na suncem obasjanom Trgu svetog Petra u Vatikanu i jučer su se okupili brojni vjernici. Sveti Otac pozvao ih je da se povjere Isusu – istinskom svjetlu svijeta, a ne krivim svjetlima koja nas udaljuju od bližnjega. Ujedno je zahvalio stanovnicima Milana na izvanredno srdačnom jučerašnjem dočeku. Istaknuo je da se u Milanu osjećao kao kod kuće: ‘Osjećao sam se odlično i među vjernicima kao i među onima koji ne vjeruju.’

Jučerašnju, pak, poruku vjernicima papa Franjo oslonio je na nedjeljno Evanđelje.

Tumačeći okupljenim vjernicima na Trgu svetog Petra odlomak jučerašnjeg Evanđelja u kojem Ivan opisuje Isusov susret i čudesno izliječenje slijepca od rođenja, Papa Franjo je primjetio kako se ovim čudom Isus očituje kao svijetlo svijeta, a slijepac predstavlja nas, koji smo stvoreni da upoznamo Boga, ali smo zbog grijeha postali slijepi te nam je potrebno novo svijetlo vjere, koje nam daruje Isus. Ozdravljeni slijepac otvara se Kristovom otajstvu i prostire se pred Isusa. Papa smatra da nas ova epizoda potiče na razmišljanje o našoj vjeri u Sina Božjega, a u isto vrijeme nas podsjeća na krštenje, prvi sakrament, koji nam omogućuje da progledamo kao i slijepac od rođenja nakon što se oprao vodom u bazenu Siloam. Papa Franjo smatra da nas slijepac predstavlja i kad ne primjećujemo da je Isus svijetlo svijeta, te gledamo na drugu stranu i radije se povjeravamo manjem svijetlu te teturamo u tmini.

Ovaj bezimeni slijepac pruža nam mogućnost – prema mišljenju Pape Bergoglia – da se našim licem i imenom ogledamo u povijesti, jer je krštenjem Krist i nas prosvijetlio te smo pozvani ponašati se kao sinovi svijetla. To zahtjeva radikalnu promjenu mentaliteta kako bismo bili u stanju prosuđivati ljude i stvari prema novoj ljestvici vrednota, koju nam Bog daje. Sakrament krštenja pretpostavlja čvrstu i konačnu odluku da ćemo živjeti kao sinovi svijetla i hodati u svijetlu, a to znači – smatra Papa Franjo – napustiti kriva i varava svijetla sa hladnim zrakama, predrasude prema drugima, jer predrasuda iskrivljuje stvarnost i izaziva odbojnost prema onima koje osuđujemo bez milosrđa i bez priziva.

Drugo krivo svijetlo Papa Franjo vidi u zavodljivom i ozloglašenom osobnom interesu kada prosuđujemo ljude i stvari na temelju kriterija vlastite koristi, užitka i prestiža, izbjegavajući istinu u odnosima i situacijama. Sveti je Otac na kraju izrazio nadu da ćemo Gospinim zagovorom, koja je prva prihvatila Krista, svijetlo svijeta, ponovno otkriti u ovoj korizmi svijetlo vjere, neprocjenjivi dar krštenja i da će novo prosvjetljenje promijeniti naša stajališta i djela kako bismo i mi postali nositelji zrake Kristova svijetla.

(HKR/A.S.)