Papa istaknuo odgojnu vrijednost ispovijedi

Papa Benedikt XVI. primio je u audijenciju sudionike na tradicionalnom godišnjem tečaju Apostolske pokorničarne, važnoj prigodi za produbljivanje tema o sakramentu pokore.

Zahvaljujući na pozdravu višeg pokorničara kardinala Fortunata Baldellija, Sveti je Otac kazao da zajedno s njima želi promišljati o odgojnoj vrijednosti sakramenta pokore.

Vjerna i velikodušna raspoloživost ispovjednika, počevši od Arškog župnika do svetoga Leopolda Mandića, potvrđuje da je ispovjedaonica stvarno mjesto posvećivanja, istaknuo je Benedikt XVI. rekavši da je ispovijed odgojna i za ispovjednika i za pokajnika.

U ispovjedaonici svećenik može svakodnevno iskusiti svjetlost božanskog milosrđa, a dijeleći sakrament pokore nerijetko je svjedok pravog čuda obraćenja što jača i njegovu vjeru. Slušajući prave ispovijesti vjere biva svjestan milosrdnog zahvata Božjeg u povijesti te gotovo u svako doba i svakom čovjeku rukom dodiruje spasonosne učinke Kristova križa i uskrsnuća. Upoznavanje i u izvjesnom smislu ulaženje u tamnu stranu ljudskog srca mogu dovesti u kušnju ljudskost i samu vjeru svećenika, no isto tako u njemu mogu jačati sigurnost da je Bog u konačnici gospodar čovjeka i povijesti, da njegovo milosrđe može obnoviti sve stvari. Svećenik može puno naučiti od primjernih pokajnika, dijeleći sakrament pokore može se puno naučiti i o poniznosti i o vjeri – ustvrdio je Sveti Otac.

Ističući da svećenik u ispovijedi predstavlja Krista te da stoga ljudi pristupaju sakramentu pokore, Papa je rekao da je Krist ovlastio svećenika da djeluje u njegovo ime i u njegovoj osobi, da predstavlja Boga koji prašta, obnavlja i preobražava. Sakrament pokore dakle odgojno djeluje na svećenikovu vjeru, na istinsku spoznaju ljudske bijede i jača njegovu svijest o sakramentalnome identitetu, poručio je Benedikt XVI.

Govoreći o odgojnoj vrijednosti ispovijedi za pokajnike, Papa je rekao da ta vrijednost prije svega ovisi o djelovanju milosti i objektivnim učincima sakramenta u duši vjernika. Osobna se sloboda i samosvijest posebice očituju u sakramentu pokore. Ispit savjesti ima važnu pedagošku vrijednost, omogućuje iskreno gledanje na život, usporedbu s evanđeoskom istinom i mjerilima objave, s Božjim zapovijedima, blaženstvima i naročito sa zapovijeđu ljubavi. Ispit je savjesti prava “pokornička škola”, ustvrdio je Benedikt XVI.

Osvrćući se na vrijeme u kojem živimo, Sveti Otac je ustvrdio da je vjerojatno ispovijed jedina prigoda za istinsko i duboko slušanje.

“Dragi svećenici, ne izbjegavajte ispovjedaonicu: biti prihvaćeni i saslušani ljudski je znak prihvaćanja i Božje dobrote prema svojoj djeci. Cjelovito ispovijedanje grijeha odgaja pokajnika u poniznosti, u spoznaji vlastite slabosti te u istodobnoj svjesnosti potrebe Božjega praštanja i u nadi da Božja milost može preobraziti život. Slušanje ispovijedi i odrješenje prava je škola ljubavi i nade jer jača pouzdanje u Božju ljubav, objavljenu u Isusu Kristu, te odgovornost i obvezu trajnog obraćenja”, zaključio je Benedikt XVI. (radio vatikan / ika / gk)