Papa imenovao nadbiskupa Pietra Parolina novim državnim tajnikom Svete Stolice

 Sveti je Otac, sukladno kan. 354. Zakonika kanonskoga prava, prihvatio ostavku kardinala Tarcisia Bertonea, državnoga tajnika. Papa je od kardinala Bertonea zatražio da ostane na dosadašnjoj dužnosti do dolaska novoga državnoga tajnika, sa svim ovlastima. Papa Franjo je istodobno imenovao nadbiskupa Pietra Parolina (58), apostolskoga nuncija u Venezueli, za novoga državnog tajnika, koji će na tu dužnost stupiti 15. listopada.

U ovoj prigodi, Papa je u Domu Sv. Marte, u posebnu audijenciju u subotu 31. kolovoza primio više dužnosnike Državnoga tajništva na čelu s kardinalom Tarcisijem Bertoneom. Papa je visoke dužnosnike primio kako bi kardinalu Bertoneu javno zahvalio za njegovo velikodušno i vjerno služenje Svetoj Stolici, te nazočnima predstavio novoga državnoga tajnika, izvijestio je Vatikanski radio.

Nakon imenovanja nadbiskup je Parolin u izjavi očitovao “duboku i srdačnu zahvalnost” Papi na “nezasluženom povjerenju” koje ima u njega, potvrđujući mu “obnovljenu volju i posvemašnju raspoloživost za suradnju s njim i pod njegovim vodstvom za veću slavu Božju, dobrobit Svete Crkve te napredak i mir čovječanstva, da nađe razloge za život i nadu”.

S tremom, ali i s povjerenjem i vedrinom, ulazim u ovu novu službu evanđelju, Crkvi i papi Franji, spreman – kako je on od samog početka tražio – hoditi, graditi-izgrađivati i svjedočiti. Neka nam Gospa podari hrabrost hoditi u nazočnosti Gospodinovoj, s križem Gospodnjim; izgrađivati Crkvu na krvi Gospodnjoj, koju je prolio na Križu; i svjedočiti jedinu slavu, Raspetoga Isusa. I tako će Crkva ići naprijed. A, kako se veli u Venezueli: “Neka vas Bog blagoslovi!” – zaključio je novoimenovni državni tajnik, a prenosi Vatikanski radio. (radio vatikan / ika / gk)

Novoimenovani državni tajnik Svete Stolice nadbiskup Pietro Parolin rođen je 17. siječnja 1955. godine u Italiji, u mjestu Schiavon, nedaleko od Vicenze. Za svećenika je zaređen 27. travnja 1980. te je postavljen na službu u Biskupiju Vicenza. Diplomirao je kanonsko pravo. U diplomatsku je službu Svete Stolice ušao 1. srpnja 1986, a za biskupa je zaređen 12. rujna 2009. godine, po rukama pape Benedikta XVI. te je imenovan nuncijem u Venezueli. Osim talijanskoga, govori i francuski, engleski i španjolski jezik.

Putovi njegova gotovo 30-godišnjega služenja Svetoj Stolici doveli su novoga Papina državnog tajnika do toga da se osobno uvjeri u ono čime će se sada, kao prvi među suradnicima pape Franje, baviti, i to ponajviše iz Rima, ističe se u osvrtu Vatikanskoga radija.

Kada je, tada 31-godišnji, mons. Pietro Parolin otputovao na svoju prvu službu u nuncijaturu u Nigeriji, 1986. godine, to mu je prvo iskustvo otvorilo pogled prema kretanjima odnosa između kršćanstva i islama. Tri godine poslije leti preko oceana, prema Meksiku. Tu je mons. Parolin sudjelovao u završnom dijelu dugoga pastoralnog i diplomatskog rada koji je Crkvu u Meksiku doveo – nakon više desetljeća teških odnosa – do pravnoga priznavanja od strane državnih vlasti.

U Rim se mons. Parolin vraća 1992. godine. Njegov se novi ured nalazi u Državnom tajništvu, u Odjelu za odnose s državama. Nakon deset godina intenzivnoga rada, u kojemu je pratio zbivanja u raznim zemljama, u studenome 2002. godine, Ivan Pavao II. imenuje ga dotajnikom Odjela za odnose s državama. Ta veća odgovornost zahtijeva od njega da se bavi osjetljivim pitanjima – poput odnosa između Svete Stolice i Izraela, Crkve u Vijetnamu – sve do vrhunca slojevitih pregovora s kineskim vlastima, kako bi se katolicima te velike azijske zemlje omogućili bolji uvjeti za izražavanje njihove vjere, u duhu Pisma pape Benedikta XVI. iz 2007. godine. (radio vatikan / ika / gk)