Papa Franjo u dvodnevom pohodu Torinu

Božja ljubav je poput stijene koja nas čini jakima u patnjama

 Papa Franjo boravi u dvodnevnom pastoralnom pohodu Torinu u prigodi izlaganja Torinskoga platna i 200. obljetnice rođenja sv. Ivana Bosca.
U zračnoj luci u Torinu Papu je u nedjelju 21. lipnja dočekao mjesni biskup Cesare Nosiblia s pomoćnim biskupima i predstavnicima društvenoga i političkoga života. Prva točka Papina pohoda bio je susret s predstavnicima svijeta rada, nakon čega je ušao u torinsku katedralu gdje se pomolio pred Torinskim platnom koje je izloženo od 19. do 24. lipnja. Papa se zatim pomolio i pred oltarom bl. Pier Giorgija Frassatija. Potom je slavio misu na Trgu Vittorio Veneto.

U svojoj homiliji Papa je opisao Božju ljubav prema ljudima, kako je prikazana u dnevnim čitanjima: “vjerna ljubav, ljubav koja sve iznova stvara, stabilna i sigurna ljubav”. Božja ljubav je vjerna, “to je ljubav koja ne razočarava i koja nikada ne prestaje. Isus utjelovljuje tu ljubav, njezin je Svjedok. On se nikada ne umara ljubeći nas, podnoseći nas i opraštajući nam, te nas tako prati na putu života”. Božja ljubav je ljubav koja sve iznova stvara, tj. “sve čini novim”, koja potiče na priznavanje vlastitih ograničenja i slabosti”. “To su vrata koja se otvaraju Isusovu oprostu”; “spasenje može ući u srce onda kada se mi otvorimo istini i priznajemo svoje pogrješke i grijehe”, na taj nas način Božja ljubav čini “novima”, sposobnima, prema Papinim riječima, za “skidanje istrošene i stare odjeće mržnje i neprijateljstava i oblačenje čiste haljine blagosti, dobrohotnosti, služenja drugima i mira u srcu”.

Božja ljubav je stabilna i sigurna ljubav, jer je jaka poput stijene “za koju se svako može uhvatiti, siguran da ne će pasti. Koliko puta osjetimo da ne možemo dalje! No, On je uz nas ispružene ruke i otvorena srca”. Međutim, često se dogodi da zaboravimo veliku ljubav koju Bog ima prema nama “te olako dopustimo da nas paraliziraju strahovi od budućnosti i traženje sigurnosti u prolaznim stvarima ili u modelu zatvorenoga društva koje više isključuje negoli uključuje”. No, prema primjeru onih koji su širili Božju ljubav u svijetu, moguće je “živjeti radost evanđelja prakticirajući milosrđe”, “dijeliti poteškoće mnogih ljudi, obitelji, posebice onih najslabijih i obilježenih ekonomskom krizom. Obitelji imaju potrebu osjetiti majčinsku nježnost Crkve kako bi ustrajale u svome bračnom životu, u odgoju djece, u brizi za starije, kao i u prenošenju vjere mladim generacijama”.

Uz pomoć Duha Svetoga – rekao je na kraju papa Franjo – moguće je posvijestiti si Božju ljubav koja je poput “stijene”, “koja nas čini stabilnima i jakima u malim i velikim patnjama, kako se ne bismo zatvorili pred poteškoćama, te kako bismo se hrabro upustili u život, gledajući budućnost puni nade”.

Na kraju mise u nagovoru prije molitve Angelusa, papa Franjo potaknuo je vjernike da uprave misli k Blaženoj Djevici Mariji, kojoj je Isus povjerio svoje učenike, dok je samoga sebe na križu prikazao u činu najveće ljubavi. Torinsko je platno Papa nazvao “slikom te ljubavi”. Kako je rekao, sveto platno upravlja pogled na Isusovo izmučeno lice i tijelo, ali istovremeno okreće naš duh prema licima svih kojih trpe i koje se nepravedno progoni.

Bogorodici je papa Franjo povjerio obitelji, mlade, starije osobe, kao i zatvorenike i sve koji pate. Posebno se spomenuo oboljelih od leukemije, na Nacionalni dan borbe protiv leukemije, limfoma i mijeloma. Gospi je na kraju povjerio vjeru, nadu i ljubav okupljenih vjernika kako bi bili sol i svjetlo, prema Papinim riječima, “ove blagoslovljene zemlje, čiji sam ja unuk”. (ika / gk)

Potreba za gospodarskim modelom koji je u službi općega dobra

Pozvani smo reći “ne” ekonomiji odbacivanja, koja isključuje siromašne, rađanje djece, skrb za starije osobe te zapošljavanje mladih. Pozvani smo ponoviti “ne” klanjanju novcu, koje nas potiče da pod svaku cijenu postanemo dio malobrojnih bogatih koji se i dalje bogate te se ne brinu za brojne koji grcaju u siromaštvu, pa čak i u gladi. Pozvani smo reći “ne” korupciji, koja je toliko raširena da se čini nečim normalnim, pozvani smo reći “ne” dosluhu s mafijom, prijevari i mitu, kazao je papa Franjo tijekom susreta s predstavnicima svijeta rada u Torinu.

Istaknuvši da je rad nužan ne samo za gospodarstvo, nego i za samoga čovjeka, njegovo dostojanstvo, građanski život i društvenu uključenost, Papa je napomenuo da se ne može samo pasivno čekati gospodarski oporavak, nego je potrebno zauzimanje čitavoga društva, u svim njegovim sastavnicama, da bude dostojnoga posla za svakoga čovjeka. Useljavanje – priznao je Papa – otežava natjecanje za posao, ali selioci nisu krivi jer su oni žrtve nepravde, ekonomije odbacivanja i ratova.

Papa Franjo naglasio je potrebu za gospodarskim modelom koji nije u službi samo kapitala i proizvodnje, nego općega dobra. S budućnošću se valja suočiti sa solidarnim i dalekovidnim pogledom. Potrebno je oživjeti međugeneracijsku solidarnost i obnoviti povjerenje među mladima i odraslima, dodao je Sveti Otac. Također je potaknuo da se ne zaboravi bogatstvo obitelji, djece, baka i djedova. Kako je rekao, djeca su obećanje za budućnost, nastavak započetoga rada, a starije osobe imaju bogatstvo pamćenja. Iz krize ne možemo izaći bez mladih, djece te baka i djedova. Molim vas, nemojte to zanemariti!, naglasio je papa Franjo.

Svoj je govor zaključio poticajem: “Budite hrabri!”. To ne znači, kako je rekao, “strpite se, pomirite se sa stanjem”; naprotiv, to znači: “budite odvažni, idite naprijed! Budite kreativni! Svakoga dana budite graditelji budućnosti” – i to sa snagom nade koju nam Gospodin daje i koja nikada ne postiđuje. (ika / gk)