Papa Franjo proglasio svetima Ivana XXIII. i Ivana Pavla II.

Svečanost povijesne kanonizacije dvojice papa, Ivana XXIII. i Ivana Pavla II., održana je u nedjelju 27. travnja na mnoštvom hodočasnika dupkom ispunjenom Trgu sv. Petra u Vatikanu.

Euharistijsko je slavlje predslavio papa Franjo, a u koncelebraciji je bio i papa u miru Benedikt XVI. Misu s Papom suslavilo je 150 kardinala, oko 1000 (nad)biskupa te više od šest tisuća svećenika. Među njima su bili i zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, riječki nadbiskup Ivan Devčić, umirovljeni đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić, biskupi požeški Antun Škvorčević, bjelovarsko-križevački Vjekoslav Huzjak, zagrebački pomoćni Ivan Šaško, generalni tajnik HBK-a mons. Enco Rodinis, kao i vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić te predsjednik BK BiH-a banjolučki biskup Franjo Komarica.

Euharistijsko je slavlje počelo litanijama svetaca. Nakon tri zahtjeva koja je Papi uputio pročelnik Kongregacije za proglašenje svetih kardinal Angelo Amato, u pratnji postulatora, papa Franjo izgovorio je formulu koja izražava prijedlog za čašćenje novih svetaca u cijeloj Crkvi. Katolička Crkva dobila je dva nova svetca – Ivana XXIII. i Ivana Pavla II.

Zatim su prikazana dva relikvijara novih svetaca, koja su donesena na oltar u procesiji u kojoj su između ostalih bili Floribeth Mora Diaz, koja je zadobila čudesno ozdravljenje po zagovoru pape Ivana Pavla II., te nećaci i nećakinje Ivana XXIII.

U propovijedi je papa Franjo posebno istaknuo poslušnost Ivana XXIII. Duhu Svetomu, osobito kod pokretanja Drugoga vatikanskoga koncila, a papu Ivana Pavla II. nazvao je papom obitelji. Sveti je Otac istaknuo da se “u središtu ove nedjelje, koja zaključuje osminu Uskrsa i koju je sv. Ivan Pavao II. posvetio Božjem milosrđu, nalaze slavne rane uskrsloga Isusa”.

Povezujući nedjeljna čitanja i kanonizaciju dvojice rimskih biskupa, Papa je istaknuo da su rane Kristove znak Božje ljubavi prema ljudima i nužne su za našu vjeru, kako bismo vjerovali da je Bog ljubav; zato rane na Uskrslom Gospodinu ne nestaju. Dvojica papa u svakoj su osobi koju su susretali – gledali Krista. “Sv. Ivan XXIII. i sv. Ivan Pavao II. imali su hrabrosti gledati rane Isusove, dodirivati njegove izranjene ruke i probodeni bok. Nisu se sramili tijela Kristova, nisu se sablaznili nad njim niti nad njegovim križem; nisu se sramili tijela bratova (usp. Iz 58, 7), jer su u svakom patniku vidjeli Isusa. Bili su dvojica hrabrih ljudi, posve otvoreni Duhu Svetom, pruživši svjedočanstvo Božje dobrote i njegova milosrđa Crkvi i svijetu.”

Bila su to dva hrabra čovjeka, puna Duha Svetoga i davali su cijeloj Crkvi i cijelome svijetu svjedočanstvo o Božjem milosrđu. Bili su svećenici, biskupi i pape 20. stoljeća, upoznali su tragedije, ali nisu bili pobijeđeni, snažno su vjerovali u Boga i Božje milosrđe koje se objavljuje u pet rana Kristovih. U njima je bila nada i radost koju nitko i ništa ne može oduzeti, nada i radost koju su dobili kao dar od Krista Uskrsloga i koju su obilato darovali Božjem narodu, zaključio je Papa.

Na kraju propovijedi Sveti je Otac zamolio zagovor dvojice novih svetaca i pastira Božjega naroda za Crkvu, kako bi u dvogodišnjem putu prema Sinodi o obitelji bila otvorena djelovanju Duha Svetoga u pastoralu obitelji.

Na kraju mise, prije molitve Kraljice neba, papa Franjo zahvalio je svima koji su sudjelovali na misi kanonizacije dvojice papa, kao i u pripravi za kanonizaciju. Posebno je zahvalio svećenicima, biskupima i kardinalima, kao i brojnim visokim izaslanstvima koja su došla iz čitavoga svijeta iskazati počast dvojici papa. Pozdravio je i hodočasnike i vjernike Krakovske nadbiskupije i Bergamske biskupije te sve koji su pomogli u pripravi mise kanonizacije, posebno zahvalivši Rimskoj biskupiji i gradu Rimu te snagama reda i dragovoljcima. Pozdrav je uputio i svim nazočnim hodočasnicima u Rimu, te svima koji su misu kanonizacije pratili putem medija diljem svijeta, istodobno zahvalivši i urednicima i djelatnicima tih glasila. Posebno je pozdravio i sve stare i bolesne, kojima su novi svetci na poseban način bliski.

Na kraju slavlja papa Franjo prišao je pozdraviti papu u miru Benedikta XVI., a zatim se pozdravio s članovima državnih izaslanstva. Iz cijeloga je svijeta na svečanost kanonizacije pristiglo 120 službenih izaslanstava, a među 24 državna poglavara bio je i hrvatski predsjednik Ivo Josipović. Svečanosti su nazočili i brojni predstavnici drugih religija. (ika / gk)