Papa Franjo posjetio papu u miru Benedikta XVI.

Papa Franjo stigao je u subotu 23. ožujka oko podneva u Castel Gandolfo, gdje ga je na heliodromu dočekao umirovljeni papa Benedikt XVI.
 
Kako je izvijestio predstojnik Tiskovnog ureda Svete Stolice o. Federico Lombardi, papa Franjo i papa u miru Benedikt XVI. izmijenili su zagrljaj te se zajedno odvezli u ljetnikovac, gdje su se najprije nakratko pomolili u kapeli, a zatim se povukli na 45-minutni privatni razgovor u biblioteku.
 
Na tom povijesnom susretu Benedikt XVI. je, kako je kazao Lombardi, mogao ponovno izraziti svoje bezuvjetno poštovanje i poslušnost svojemu nasljedniku, što je već izjavio u prigodi susreta s kardinalima posljednjeg dana svog pontifikata, 28. veljače. Papa Franjo sigurno je pak ponovno izrazio svoju zahvalnost i zahvalnost cijele Crkve za službu koju je papa Benedikt obavljao tijekom svojega papinstva, rekao je na kraju Lombardi.
 
Papa Franjo darovao je umirovljenom papi marijansku ikonu “Gospa od poniznosti”, istaknuvši da je ona dar za brojne primjere poniznosti koje je Benedikt XVI. dao tijekom svojega papinstva. Nakon molitve i razgovora papa Franjo i Benedikt XVI. zajedno su ručali.
 
Lombardi je podsjetio da je to bio prvi njihov osobni susret, ali i da je papa Franjo već više puta svoje misli upravio Benediktu XVI.– i odmah iz Lože blagoslova, u prigodi prvoga pojavljivanja, a i poslije u dvama osobnim telefonskim pozivima: iste večeri nakon izbora za papu, te na svetkovinu sv. Josipa, kako bi mu čestitao imendan. Razgovor je među njima, dakle, već bio pokrenut, premda se još nisu bili osobno susreli. (radio vatikan / ika / gk)