Papa Franjo o obljetnici pada Berlinskoga zida

»Gdje su zidovi, srce je zatvoreno. Trebaju nam mostovi!«

 Objašnjavajući značenje posvete Bazilike svetog Ivana Lateranskog, koja se slavi ove nedjelje 9. studenoga papa Franjo prije podnevne molitve Angelusa istaknuo je kako se tradicionalni naziv Bazilike, Majka svih crkvi grada i svijeta, ne odnosi toliko na građevinu, koliko na djelo Duha Svetoga koje se u tom zdanju očituje, a plodno je po službi rimskoga biskupa.

Svaki put kada slavimo posvetu neke crkve, sjećamo se egzistencijalne istine kako je materijalni hram znak žive Crkve, to jest duhovnoga hrama. Isus je u današnjem evanđelju otkrio kako Božji hram nije samo građevina, već njegovo vlastito tijelo, izgrađeno od živoga kamenja. Svaki kršćanin, snagom krštenja, ugrađen je u to Božje zdanje: u zajednicu posvećenih Kristovom krvlju, objasnio je Sveti Otac, dodajući kako to od svakog kršćanina traži dosljednost u vjeri i kršćanskom svjedočenju.

To nije lako – svi to znamo – dosljednost u životu između vjere i svjedočanstva, rekao je Papa, ali svi trebamo ostvarivati tu dosljednost u svakodnevnom životu. Ona je milost Duha Svetoga, za koju moramo moliti. I danas je Crkva pozvana biti u svijetu zajednica koja, krštenjem ukorijenjena u Kristu, ispovijeda s poniznošću i hrabrošću vjeru u njega, svjedočeći to u ljubavi. Vjera i ljubav idu zajedno, istaknuo je Sveti Otac. Ljubav je izražaj vjere, a vjera je objašnjenje temelja ljubavi.

Osim što nas potiče da promišljamo zajedništvo svih Crkvi po Petru, posveta Lateranske bazilike nas, po analogiji, potiče da nadvladamo zidove neprijateljstva i ravnodušnosti; da gradimo mostove razumijevanja i dijaloga, kako bi se na svijetu stvorila jedna obitelj, međusobno pomirena, bratska i solidarna, smatra papa Franjo.

Poslije molitve Angelusa, Papa je podsjetio kako je prije 25 godina, 9. studenoga 1989., pao Berlinski zid, koji je, rekao je Papa, toliko dugo dijelio grad na dvoje i bio simbolom ideološke podjele Europe i čitavoga svijeta. »Pad se dogodio iznenada, ali je omogućen dugim i napornim zalaganjem tolikih osoba koje su se za to borile, molile i trpjele, pa i žrtvovale vlastite živote. Među njima je vodeću ulogu imao sveti papa Ivan Pavao II.«; rekao je papa Franjo.

»Molim da se uz Gospodinovu pomoć i suradnju svih ljudi dobre volje, uvijek sve više širi kultura susreta, koja može srušiti sve zidove koji i dalje dijele svijet, te da se više nikada nevine osobe ne progone i ne ubijaju zbog njihovih vjerovanja i njihove religije. Gdje su zidovi, srce je zatvoreno. Trebaju nam mostovi, ne zidovi!«, dodao je Sveti Otac.

Spominjući kako se u Italiji u nedjelju slavi dan zahvale na temu »Hraniti planet. Energija za život«, Papa se pridružio biskupima u pozivu da nikome ne manjka svakodnevni kruh. U tome je kontekstu papa Franjo spomenuo i Rimski biskupijski dan za očuvanje stvorenoga, s ciljem promicanja života koji se temelji na poštovanju prema okolišu, potvrđujući savez između čovjeka, kojemu je povjerena skrb za stvoreno, i njegova Stvoritelja, izvješćuje Hrvatski program Radio Vatikana.

Na kraju je Papa pozdravio okupljene hodočasnike, podsjetio ih da mole za njega te ih otpustio svojim uobičajenim pozdravom. (ika / gk)