Papa doputovao u Svetu Zemlju

Papa Benedikt XVI. doputovao je u petak poslijepodne u glavni grad Jordana Amman, prvo odredište svoga osmodnevnog apostolskog putovanja po Svetoj Zemlji.

“Došao sam u Jordan kao hodočasnik, da odam štovanje svetim mjestima koja su odigrala tako važnu ulogu u nekim ključnim događajima biblijske povijesti – Brdu Nebu i Betaniji”, rekao je Papa u svom govoru u zračnoj luci u Ammanu, gdje su ga dočekali najviši državni i vjerski predstavnici na čelu s jordanskim kraljem Abdullahom II.

U pozdravu je Benedikt XVI. izrazio nadu da će njegovo putovanje doprinijeti produbljenju “dobrih odnosa između kršćana i muslimana”. Istodobno je izrazio “duboko poštovanje” prema muslimanskoj zajednici te odao priznanje zalaganju kralja Abdullaha II. za mir na Bliskom istoku, pravedno rješenje izraelsko-palestinskog konflikta i međureligijski dijalog.

Mogućnost da katolička zajednica u Jordanu može graditi javna bogoštovna mjesta znak je poštivanja vjerskih sloboda u ovoj zemlji i u ime katolika želim izraziti koliko je cijenjena ta otvorenost, istaknuo je Sveti Otac.

Vjerska sloboda je zacijelo jedno od temeljnih ljudskih prava i žarko se nadam i molim da se sve više poštuju i brane neotuđiva prava i dostojanstvo svakog muškarca i svake žene, ne samo na Bliskom istoku, već i u svim dijelovima svijeta, rekao je Benedikt XVI.

O izraelsko-palestinskom sukobu Papa je govorio i tijekom leta s novinarima. Crkva nije politička, nego duhovna snaga i ona može i mora poticati proces pomirenja u regiji, kazao je Papa, ukazavši da Crkva pridonosi miru svojom molitvom, ali i odgojem savjesti.

Benedikt XVI. je uvjeren da dijalog sa Židovima, unatoč brojnih nesporazuma, može najviše pridonijeti uspostavi mira i uzajamnog hoda. Nesuglasice su – prema Papinim riječima – neizbježne, jer se tijekom 2000 godina živjelo odvojeno.

Moramo stoga učiniti sve da jedni ponovno naučimo jezik drugih, kazao je Papa.

Papa se na konferenciji za novinare za vrijeme leta izjasnio također za trijalog između kršćana, Židova i muslimana koji je “vrlo važan za mir” i za zajednički život pripadnika triju religija.

Osvrćući se na sadašnju tešku situaciju kršćana u Svetoj Zemlji, Papa ih je ohrabio da usprkos tome ne ostavljaju svoj rodni kraj, jer imaju važnu ulogu u regiji. Spomenuo je pritom škole i bolnice koje Crkva vodi, dajući time konkretan doprinos društvu.

Središnje točke Papina posjeta Jordanu, gdje će boraviti do ponedjeljka, su susret s predstavnicima islama te nedjeljna misa na stadionu u Ammanu.

U ponedjeljak će Benedikt XVI. svoje dvanaesto inozemno apostolsko putovanje nastaviti u Izraelu, gdje će između ostalog posjetiti Memorijalni centar Yad Vashem te Kupolu na stijeni ili Zlatnu kupolu.

U srijedu 13. svibnja Papa će poći u Betlehem i na palestinska područja te u Nazaret. Na kraju putovanja Papa će posjetiti Jeruzalem gdje će sudjelovati na ekumenskom susretu te posjetiti Sveti Grob. (kathpress / ika / gk)