Pacijentica u OB Zabok zatajila kontakt sa zaraženima – njen test pozitivan

U subotu ujutro na Zavod za hitnu medicinu zaprimljena je pacijentica koja je bila životno ugrožena, a za koju su danas nalazi testiranja pokazali da je pozitivna na koronavirus. ”Pacijentica je bila u kritičnom stanju, smjestili smo je na Odjel neurologije, a nakon što je RTG pokazao da ima upalu pluća, prebacili smo je na intenzivnu. Nažalost, pacijentica nam je zataškala da je ona, odnosno njezina obitelj bila u kontaktu s ikime tko je pozitivan na koronavirus. Uzeli smo joj bris, a nalazi su danas pokazali kako je pozitivna na koronavirus” – rekao je ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina te dodao kako su sada u fazi dezinfekcije prostora i istraživanja s epidemiološkom službom kako bi otkrili s kime je zaražena sve bila u kontaktu i tko će od medicinskog osoblja morati u samoizolaciju.

Evo priopćenja iz bolnice u cijelosti:

u Opću bolnicu Zabok i bolnicu hrvatskih veterana je u jutarnjim satima 21. ožujka 2020. godine od strane tima Zavoda za hitnu medicinu Krapinsko-zagorske županije dovezena pacijentica (1957.) zbog otežanog disanja, u stanju dezorijentiranosti, nepokretnosti i otežane kontaktibilnosti. Pacijentica živi s kćerkom, koja je u razgovoru sa liječnicima negirala eventualni kontakt bolesnice ili svoj osobni sa osobama pozitivnim ili sumnjivim na novi korona virus te izjavila kako ni majka ni ona nisu putovale izvan države. U sklopu mjera predostrožnosti OB Zabok kontaktirala je i epidemiologa, koji je ustvrdio kako bolesnici nije određena mjera samoizolacije. Pacijentica je stoga zbog teškog općeg stanja, sumnje na upalu pluća i sepsu zaprimljena u Jedinicu intenzivnog liječenja Opće bolnice Zabok u 10:30 sati. Kako je pacijentica tijekom boravka u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana iskazala simptome sumnjive na bolest COVID – 19, uzet je bris koji je poslan na analizu. Naknadno je obitelj izjavila da je član obitelji nedavno boravio u rizičnoj zemlji Europske unije. Opća bolnica Zabok i bolnica hrvatskih veterana je 23. ožujka zaprimila pozitivan nalaz pacijentice na koronavirus te je odmah pokrenula postupak njezinog preseljenja na intenzivnu njegu Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević u Zagrebu. Trenutno se u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana vrši epidemiološki nadzor i dekontaminacija Jedinice intenzivnog liječenja nakon kojeg će se znati za koji broj osoblja je potreban odlazak u samoizolaciju, a pacijenti će se zbrinuti prema pravilima medicinske struke. Apeliramo na sve naše pacijente da se ponašaju odgovorno i da kod ulaska u bolnicu navedu i najmanju sumnju na kontakt sa osobama koje su boravile u rizičnim područjima.

Prije ove objave Vančina je na press konferenciji rekao kako trenutno na području Krapinsko-zagorske županije ima 18 osoba pozitivnih na koronavirus. „U subotu ih je bilo 15 i to je objavljeno priopćenjem, a kroz nedjelju ta brojka je porasla na 18. Novooboljeli su kontakti od postojećih pozitivnih osoba. Načelnik stožera Anđelko Ferek – Jambrek rekao je kako je ovog vikenda u karanteni bilo smješteno 39 vozača. ”Karantenu je napustilo 30 vozača i mogu reći kako sve funkcionira bez ikakvih problema” – rekao je Ferek te se osvrnuo i na odredbe o zabranama međugradskih migracija. ”Procedura još nije do kraja definirana, za sada se načelno zna kako će poslodavci biti ti koji će izdavati potvrde, uz koje će njihovi zaposlenici moći migrirati, a policija ih neće kažnjavati. Apel ministra i svih nas je da poslodavci te potvrde izdaju što je moguće manje, kako ne bi opet došlo do situacije da svi moraju raditi, a znamo da se mogu i moraju neki poslovi reducirati. Isto tako, navedeno je da sve što je neophodno za funkcioniranje osobnog života, se može raditi, tako da netko tko ide na posao, doktoru ili na benzinsku moći će to činiti i policija će takve slučajeve tolerirati” – otkrio je Ferek – Jambrek. Krapinsko – zagorski župan se u svom obraćanju osvrnuo na jučerašnji potres te istaknuo kako su velike materijalne štete nastale na području Donje i Gornje Stubice te jednim dijelom i na području Stubičkih Toplica. ”Ljudima koji su morali napustiti svoje domove poručujem kako buna traje i bez obzira na to što imamo nevidljivog neprijatelja, koronavirus, s kojim se i dalje moramo boriti, mi smo uz njih. Već su jučer bile naše hitne službe na terenu, a danas su vani povjerenstva koja procjenjuju štetu, a sutra ću na zahtjev gradonačelnika Donje Stubice Nikole Gospočića i načelnika Gornje Stubice Jasmina Krizmanića proglasiti elementarnu nepogodu. Jučer osam obitelji nije spavalo u svojim kućama, nego su smješteni kod obitelji i prijatelja, jer su njihove kuće pretrpjele toliku štetu da više nisu sigurne za stanovanje. Prema prvim neslužbenim procjenama koje sam dobio od načelnika i gradonačelnika šteta bi mogla biti i preko 20 milijuna kuna” – rekao je župan Kolar te se dotaknuo i situacije koronavirusa. ”Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova zaprimljeno je 90 prijava kršenja samoizolacije, od toga je 15 ljudi uhvaćeno i protiv njih je pokrenut postupak. Nevjerojatno je, da još uvijek ima neodgovornih pojedinaca koji nakon svih ovih mjera koje je donio Nacionalni stožer, kao i apela i molbi, još uvijek krše odredbe o izolaciji” – rekao je župan Kolar te ponovno pozvao građane da se pridržavaju mjera samoizolacija i karantene.