Oživljavanje konjščinske bitke

U Konjščini će se ove subote, 8. svibnja održati 4. Sajam kod tamošnjeg “Kaštela” i oživljavanje bitke koja se odigrala 4. svibnja 1545. pri konjščinskom Starom gradu. Uoči Sajma u Konjščini će biti posebno svečano jer je u 12.30 najavljeno otkrivanje spomenika hrvatskom banu i vojskovođi Nikoli Šubiću Zrinskom, u organizaciji udruga “Grofovija Konjski” i “Muži zagorskog srca”.

Spomenik će biti postavljen ispred konjščinske ambulante, a pokrovitelji svečanosti su Hrvatski sabor, KZŽ i općina Konjščina. Potom će svi okupljeni formirati kolonu i krenuti prema Starom gradu gdje će u 14 sati Grof Konjski otvoriti ovogodišnji Sajam.

Uz prikaz starih običaja i zanata domaćih i gostujućih udruga te predstavljanje viteških skupina, ove će godine renesansni ples izvesti plesna skupina “Grofice Konjski”, legende iz života konjščinskog Starog grada prezentirat će Adam Končić, izveden će biti igrokaz iz 13. stoljeća, Kostadinka Velkovska kazivat će kajkavsku poeziju, a nastupit će i grupa Slip te žongleri. Program Sajma trajat će sve do večeri te se završno paljenje krijesa očekuje oko 22 sata.