Ovog vikenda 13. festival duhovne glazbe „Krapinafest“.

Ovog vikenda u Krapini će biti održan 13. festival duhovne glazbe „Krapinafest“.

Program počinje u petak promocijom albuma Dragutina Hrastovića „Dvije zlatne poluge“ u crkvi svete Katarine, a nastavlja se u subotu otvorenjem izložbe „Povijest Krapinafesta“ i izložbom sakralnih motiva Aristee Košutić.

Sam Festival bit će održan u nedjelju održava od 19,00 sati u Festivalskoj dvorani.

Ovogodišnji izvođači:

01. MAGNIFICAT – Otac si dobri – OTAC SI DOBRI ( Bibinje )

02. PATRIZIJA SFETTINA JURMAN – Mea CulpaMEA CULPA

03. NIKOLINA HIŽAR – Crna Djevo

04. DRAGUTIN HRASTOVIĆ – S nama je uskrsli, nama je uskrsli

05. ANGELEJKI Z RJEKE JORDAN – Kad bi Isus došao

06. KULTURNO UMJETNIČKO DRUŠTVO „ SV. BENEDIKT “ – Po kruhu život vječiti

07. VERONIKA KAMENAR – Mi slavimo Gospoda

08. ZBOR MLADIH MBB – Stepinčev put

09. VERONIKA JAMBREK – Mom Bogu u meni

10. Fra MIROSLAV PETRAC – Srce Isusovo

11. IRENA GRDEN – Molim Te Majko

12. ALEDORY – To si Ti

13. SUB PINIS – U tvojim rukama

14. TIHANA LOVRINČEVIĆ – Apokalipsa

15. DUBRAVKO LAŽETA i AMOS – Sancta Maria Esseckiensis

16. MARIJA NALIS – Sve što na treba daješ nam Ti

17. ALEKSANDAR ŠANDOR PAVIŠIĆ i OKTET ŽUPE SV.JELENE KRIŽARICE ZABOK – Proroci su čuli dobro

18. DAVOR TERZIĆ – Dar

19. ZVIJEZDA MIRA – ZBOR MLADIH OROSLAVJE – Sada znam

20. CRVENA RUŽA – Bože hvala Ti

POVIJEST FESTIVALA

Festival duhovne glazbe Krapinafest prvi je put održan 1997. godine u Crkvi sv. Katarine pri franjevačkom samostanu u Krapini na inicijativu bratstva Franjevačke mladeži iz Krapine. Nakon toga organizaciji su se pridružili i članovi Franjevačkog svjetovnog reda, simpatizeri, udruge, pojedinci, te gradske i županijske institucije, a festival se od tada održava u festivalskoj dvorani.

Želja nam je kroz Krapinafest koji je promotivnog karaktera i nema natjecanja promovirati suvremenu duhovnu glazbu i s njom širiti Riječ Božju koja pjesmom i glazbom mladih lako dopire do skrivenih kutaka ljudskog srca.

Ovaj festival, koji je zaživio svih ovih godina postojanja kod mladih izvođača ali i onih koji slušaju duhovnu glazbu, neka bude odgovor na poziv Sv. Oca na «Novu evangelizaciju»!

FRANJEVAČKI SAMOSTAN I CRKVA SV. KATARINE

Crkva svete Katarine i franjevački samostan stari su preko 350 godina. Stilski, gradnja krapinskog samostana pripada razdoblju ranog baroka u našim krajevima. U samostanu postoji rijetka zbirka sakralne umjetnosti i knjižnica utemeljena 1650. godine, bogata rijetkim knjigama od kojih su najznačajnije tri inkunabule.

Franjevački samostan i crkva svete Katarine i danas predstavljaju utočište i odmor za dušu. Unatrag nekoliko godina u crkvi svete Katarine održavaju se koncerti poznatih pjevača i glazbenika koji svoje umjetničke potrebe iskazuju sakralnom glazbom što predstavlja novi doživljaj u ponudi kulturnih sadržaja ove sredine.

Posljednjih godina uspješno je obnovljen samostan, a izduženi dio zapadnog krila preuređen je za potrebe zavičajne zbirke i sakralnog muzeja.
Braća krapinskog samostana osnovala su 1752. Bratovštinu franjevačkog pojasa. Danas vode zajednicu Svjetovnog reda sv. Franje, pomažu mjesnom župniku, osobito u marijanskom prošteništu na Trškom Vrhu. Braća krapinskog samostana započela su pastoralni rad i u župi te Đurmancu.

U crkvi sv. Katarine djeluje Franjevački svjetovni red i to prema povijesnoj zabilješci od samog osnutka samostana dakle oko 350 godina. Danas zajednica broji 15 trajno zavjetovanih članova. Među najpoznatijim članovima našega bratstva izdvojili bi tadašnjeg radobojskog kapelana Franju Kuharića, kasnije Kardinala a sada blagopokojnog.

Zajednica je vođena Vijećem i ministrom, a duhovna asistencija je povjerena franjevcima Prvoga reda. Temeljno opredjeljenje življenja članova FSR-a je opsluživanje evanđelja po primjeru sv. Franje iz Asiza. Poziv u Franjevačkom svjetovnom redu teži zauzetim življenjem u Crkvi i za Crkvu u njezinim potrebama. Djelovanje zajednice očituje se kroz svjedočko življenje svakog člana, a popraćeno je aktivnostima molitveno-duhovnog ili karitativnog sadržaja. Daj Bože da uz pomoć sv. Franje i mi mlađi članovi po stažu slijedimo naše drage predhodnike.

ZBOR BOLJI SVIJET – osnivanje

Zbor je osnovan 1993. godine, a 4 godine je djelovao kao FRAMA Franjevačka mladež koji je svojim djelovanjem sveprisutan na raznim svečanostima u liturgiji te odnedavna i prozvan „BOLJI SVIJET“ sa željom oko izgradnje čovječnijeg življenja kršćanstva i svoje vjere u izgradnji boljeg svijeta kako u našem kraju tako i domovini te svijetu.

Ovo ime uzeto je sa svoda Crkve Majke Božje Jeruzalemske na Trškom Vrhu kraj Krapine iz natpisa «Mundi melioris origo» što znači „Početak boljega svijeta“ a označava Blaženu Djevicu Mariju. Tako mladi pjesmom proslavljaju ime Gospodnje nedjeljom na Svetoj Misi..

Već od samog početka njeguju duhovnu šansonu, da se ne radi samo o interpretacijama drugih autora, govori i činjenica da je Zbor organizator božićnih koncerata pod nazivom „Radujte se narodi“ zatim uskrsnih koncerata te posebice ponosan na organizaciju ovog festivala koji proslavlja svoje dvanaesto izdanje.

Zbor mladih je kroz sve ove godine doživljavao promjene koje su svakako utjecale na njegov rad, no njihovi pokretači duhovnici franjevci uvijek daju usklađenost te Ivan Benc i njegova sestra Marija. Tako da kroz popularne duhovne pjesme vrlo snažno privlače ljude, osobito mlade, k sebi i Bogu.

Zbor djeluje u župnom pastoralu s ciljem promocije duhovne šansone kao oblika evangelizacije i animacije mladih za djelotvorni rad unutar svojih župnih zajednica. Također se ističu humanitarnim radom pomažući starijim, bolesnim i potrebitim osobama u našem kraju i šire te organizacijom mnogobrojnih hodočašća, duhovnih obnova i seminara.

Ovim putem svima zahvaljuju na dolascima na probe i marljivom i upornom vježbanju, a istovremeno pozivaju sve mlade, srednjoškolce, studente i one koji možda već rade, a koji im se žele pridružiti da dođu na bilo koju probu i upoznaju se s načinom rada.

SAMI POČECI FESTIVALA

Prvi festival okupio je desetak glazbenika među kojima ističemo Luku Balvana, Čedu Antolića, pokojnog Vladu Dolenca, Elektrospirituse, Libertas i druge! Festival je bio zamišljen kao cjelovečernje druženje uz duhovnu glazbu tako da se te prve godine na festivalu izvodilo i po nekoliko (starijih) pjesama.

Festival se drži načela “živo u živo” i iz godinu u godinu uspijeva napredovati u kvaliteti tehnike, izvođača i organizaciji. Uoči ovogodišnjeg festivala biti će služena svečana sveta misa za izvođače i posjetitelje u Crkvi Svete Katarine u Krapini u 17:00 h, dok je početak festivala Festivalskoj dvorani zakazan za 19:00 h.