Otvorena treća samostalna izložba Irene Grden

U četvrtak 09. lipnja 2011. u galeriji „Lipa“ u Gornjoj Stubici otvorena je treća samostalna izložba fotografija Irene Grden, pod nazivom „Priče svjetlosti“. Autorica je rekla da svaka fotografija ima svoju priču, priču svjetlosti, utkanu i zaustavljenu u neponovljivom trenutku. Fotografije su nastale na putovanjima kroz Austriju, Njemačku, Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu te Hrvatsku a naravno i u prekrasnom lijepom našem Hrvatskom zagorju. Gosti na otvorenju su birali samo lijepe riječi. U ime domaćina govorio Radmilo Mihajlović, umirovljeni profesor likovnog, zatim pjesnik Vladimir Šuk koji je pročitao nekoliko svojih pjesama te pohvalio Irenin rad i fotografije, poželio puno uspjeha kako u kreiranju novih umjetničkih fotografija tako i glazbenog puta. Riječi pohvale i zahvale uputio je urednik i voditelj Darko Fiket, najstarijeg Radio Zaboka koji iduće godine proslavlja svoju 50-u obljetnicu rada, kazavši kako ova izložba ima tematiku svjetlosti koja nam pokazuje put i let u nepoznate sfere naših života. O umjetničkim fotografijama pohvalnim riječima progovorio je i Irenim mentor gosp. Enver Palalić koji nije krio veselje i zadovoljstvo ovom izložbom te biranim riječima govorio o njezinim počecima pa sve do današnjih dana. U fotografiji sam dosta dugo, i naravno osjećam se kompetentnim ocijeniti ili vrednovati Irenin fotografski rad, a pogotovo što sam imao prilika gledati njen pristup motivu. On je poseban. Irena uvijek svojom nadarenošću uoči motiv tamo gdje ga malo tko može uočiti, senzibilitetom ga kadrira, i u pravi trenutak spremno bez čekanja pritisne okidač svoje kamere kao bi ,,zaledila,, trenutak i pohranila ga u svoj hard disc koji broji više od 30 0000 slika – zaključuje Enver te joj poželio još mnogo uspješnih fotografija koje će prezentirati na svojim izložbama. Tijekom izložbe pročitalo se i nekoliko pjesama Ljerke Žitnjak, a u glazbenom dijelu milozvučnim zvucima na harmonici nastupio je Irenin brat Damir Grden. Na samom kraju izložbe svima okupljenima zahvalila se autorica Irena grden koja je kazala da svaka njezina izložba nema jedinstvene teme već prikazuje trenutke i događaje iz svakodnevnog života, putovanja i sličnih događanja. Izloženo je 25 fotografija, a izložba je prodajnog karaktera i ostaje otvorena do 25.06.
********************************************************
Osvrt na rad i izložbu Irene Grden mentora gosp. Envera Palalića profesionalnog fotografa donosim Vam u cijelosti.
Dobra večer dragi posjetitelji, dragi prijatelji, čast mi je sudjelovati u otvaranju ove posebne izložbe fotografija svestrane umjetnice Irene Grden, a Vi Stubičanci i Zagorci trebate imati posebnu čast i ponos da je baš iz vašeg mjesta i županije izrasla ovako svestrana umjetnica i intelektualka par exeselence. Naime Irena nije samo fotograf kako se večeras predstavlja svojom trećom samostalnom izložbom fotografija. Prvu je postavila u Zagrebu u Ilici 54, drugu u Zaboku u Galeriji umjetničke udruge, i evo treću u svojoj Stubici. Ima tu i simbolike; u Zagrebu je Irena završila studij prometa, u Zaboku se rodila, i završila specijalistički studij komunikologije, a u Stubici živi cijeli svoj život. I eto Irena se odužuje svojim gradovima, gradovima koji su na njenu naobrazbu i život imali utjecaja. Irena je mnogo više, ona je i vokalna glazbenica, tekstopisac i skladatelj mnogih pjesama zagorskog žanra. Sudionica više festivala širom Lijepe naše, a i tri nastupa u dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu koja mnogo govore o Ireninom glazbenom opusu. Ne može se ne spomenuti i Irenina visoka naobrazba i naoružanost sa čak dvije fakultetske diplome, koje nažalost nisu prepoznate od onih koji zapošljavaju. Dakle večeras se fotografijom predstavlja eruditkinja, glazbenica, fotografkinja i nada sve umjetnica Irena Grden.
U fotografiji sam dosta dugo, i naravno osjećam se kompetentnim ocijeniti ili vrednovati Irenin fotgrafski rad, a i zato što sam imao prilika gledati njen pristup motivu. On je poseban. Irena uvijek svojom nadarenošću uoči motiv tamo gdje ga malo tko može uočiti, senzibilitetom ga kadrira, i u pravi trenutak vispreno bez čekanja pritisne okidač svoje kamere kao bi „zaledila“ trenutak i pohranila ga u svoj hard disc koji broji više od 30 0000 slika, no nažalost izrada slika je preskupa da bi ste imali priliku vidjeti još mnogo slika.  Ali kada se ukaže, i ako se ukaže prilika Irena neće štedjeti svoj napor i vrijeme, te će se nadajmo se ponovno pojaviti u ovom za mene prelijepom Zagorju. Večeras nemojte samo en pasent proći pored ovih fotografija i kazati da ste bili na otvorenju izložbe, da ste vidjeli izložbu, stanite pored svake slike i pogledajte njihovu dubinu, njihovu priču, njihovu poruku. Vjerujte svaka Irenina fotografija je priča i poruka.
Tekst: Darko Fiket
Foto: Enver Palalić