Otvorena nova Ljekarna Švaljek u Loboru

U ponedjeljak 26. studenog u Loboru je svečano otvorena nova Ljekarna tvrtke ”Ljekarne Švaljek” iz Marije Bistrice. Zdravstvena ustanova (ZU) ”Ljekarne Švaljek” sastavljena je od 17 ljekarničkih jedinica. U Mariji Bistrici svojim radom počela je 1997. godine Ustanova je postala 1998. godine kada je toj ljekarni pridružena još jedna ljekarnička jedinica –upravo Ljekarna Lobor. No, ona je bila smještena u ne odveć adekvatnom prostoru, pa su u Ljekarnama Švaljek od prvoga dana težili preseljenju. To nije bilo jednostavno, ali točno nakon 20 godina u tome su i uspjeli. Upravo se i na tih 20 godina osvrnuo i Teodor Švaljek, pokretač cijele priče i ravnatelj tvrtke. On je zahvalio svima koji su s odazvali svečanosti otvorenja, dodavši kako ovaj trenutak ima u sebi vrlo mnogo simbolike. ”Sretni smo što nakon punih 20 godina na današnji dan se možemo svima vama zahvaliti na lijepoj priči koja se događa ovih 20 godina.” rekao je Švaljek i kratko predstavio grupaciju, koja broji tvrtke ”Ljekarne Švaljek” sa sjedištem u Mariji Bistrici i sestrinsku tvrtku ”Salvus” u Donjoj Stubici koja ima tvrtke i u Sarajevu, Beogradu, Ljubljani, Prištini i Tirani, a u kojima je ukupno zaposleno preko 220 djelatnika te se ostvaruje preko 200 milijuna kuna prihoda. Također je podsjetio da je u Donjoj Stubici u tijeku izgradnja novog objekta i sjedišta tvrtke ”Salvus” u koju se ulaže preko 50 milijuna kuna nove investicije u KZŽ-u. Na otvorenju ljekarne u Loboru bili su svi direktori i važni lideri koji upravljaju organizacijom, rekao je Švaljek i napomenuo da su ulaganja u nove objekte samo materijalna dobra, a da su za stvaranje nove vrijednosti zaslužni svi ljudi koji vjeruju da svi skupa rade nešto dobro. ”Početak je uvijek težak, za ‘start up’ treba imati viziju i ljude koji će ga sprovesti. Ali iskoristio bi trenutak da se zahvalim ljudima koji su za naš ‘start up’ najzahvalniji jer trebalo je vjerovati jednom malom dečecu iz Marije Bistrice da će uspjeti posložiti jednu ovako lijepu priču. To su prije svega moja majka magistra Josipa Švaljek, prva ravnateljica naše ustanove, i otac Budimir, magistra Ivanka Munđer, gospođa Dragica Hanžek i naša Mirjana Galoić koju svi jako dobro poznajete, koja je vaš dobri duh Lobora već punih 20 godina.” rekao ja Švaljek i poklonio bukete spomenutim djelatnicama Munđer, Hanžek i Galoić. ”Hvala vam tete Ivana, Dragica i Mirjana što ste mi dopustili da upravljam vama kao dijete. Da niste vi vjerovale u mene, danas ne bi bilo sveg ovog što smo MI timski stvorili i stvaramo za našu okolinu i zajednicu!” zaključio je Teodor Švaljek i zahvalio i svima ostalima koji su također vjerovali ”u sve nas koristeći naše usluge.”

Program otvorenja svojim nastupom uveličale su i pjevačice KUD-a Lobor, čije je predsjednica Suzana Matejaš ujedno u znak zahvale za potporu u radu KUD-a, ”Ljekarnama Švaljek” dodijelila zahvalnicu, a za dobru atmosferu bili su zaduženi i ”Črleni lajbeki”. Brojni su uzvanici prepoznali važnost otvorenja ove ljekarne, pa su tako čestitke uputili i saborski zastupnik Žarko Tušek, predsjednica Skupštine KZŽ-e Vlasta Hubicki, načelnica Općine Lobor Ljubica Jembrih, načelnik Općine Marija Bistrica Josip Milički, te bivši sadašnji rektori Svetišta MBB-e mons. Zlatko Koren i preč. Domagoj Matošević, a domaći župnik župe sv. Ane vlč. Tomica Božiček blagoslovio je novu ljekarnu.

Kad se govori o povijesti Ljekarni Švaljek, nakon 1998. i otvaranja poslovnice u Loboru, uslijedilo je otvaranje ljekarničkih jedinica u Krapinsko-zagorskoj županiji: Donja Stubica, Mihovljan, Novi Golubovec, Budinščina, Bedekovčina i Zabok te jedne ljekarne u zagrebačkoj županiji – Ljekarna Posavski Bregi pored Ivanić-Grada. Godine 2015. ustanovi je pripojeno još 6 novih jedinica iz različitih dijelova Hrvatske – Dežanovac, Karlobag, Lički Osik i Udbina te zagrebačke jedinice – Ljekarna Zagreb Vrapče i Ljekarna Zagreb Sveta Klara, a 2018. i dvije ljekarničke jedinice u Biogradu na Moru te tako proširili svoje djelovanje i na Zadarsku županiju. U novije vrijeme tu su i Specijalizirane prodavaonice Ljepota zdravlja Ljekarne Švaljek u Roses Designer Outlet centru u Svetom Križu Začretju i u Green Gold centru u Zagrebu.

Ljekarnički tim Ljekarni Švaljek je izuzetno stručan i svojim savjetom uvijek na usluzi pacijentima i svima koji brinu o svom zdravlju. Stalnim stručnim usavršavanjem kroz razna predavanja i seminare nastoje uvijek biti u toku s novim istraživanjima u zdravstvu i upoznati s novim proizvodima i lijekovima, koji se svakodnevno pojavljuju na tržištu. Ljekarne Švaljek prepoznatljive su izgledom, načinom izlaganja, te izuzetnim trudom oko organizacije dodatnih specijaliziranih savjetovanja, promocija, zdravstvenih kampanji te javnih predavanja. Ulažu mnogo truda u marketing te organizacijom mjesečnih kampanji i predavanja, aktivnom distribucijom edukativnih materijala i stalnim prisustvom s člancima o zdravlju u tiskovinama, na facebook i web stranici, pokušavaju poboljšavati javnozdravstveno djelovanje, brigu o prevenciji, zdravlju i našim pacijentima. Dva puta godišnje izdaju i Dječji katalog u kojem brojnim savjetima žele pomoći mladim roditeljima u njihovoj najzahtjevnijoj ulozi koju nosi roditeljstvo te pokušavaju uvijek biti na usluzi najstarijima – umirovljenicima, organizirajući posebne pogodnosti za njih, dodatna savjetovanja i mjerenja kojima im omogućavamo kontinuiranu provjeru zdravstvenog statusa. Kroz individualan pristup svojim pacijentima u sklopu Salvus kutka – kutka za savjetovanje, nude određivanje razine glukoze u krvi, određivanje razine triglicerida i ukupnog kolesterola u krvi, mjerenje krvnog tlaka, savjetovanje i procjenu rizika od metaboličkog sindroma, određivanje tjelesne težine i indeksa tjelesne mase, mjerenje vršnog protoka zraka u izdisaju te ispitivanje razine kontrole astme, provjeru inhalacijske tehnike kod bolesnika koji koriste inhalacijske lijekove, potporu i savjetovanje u svim područjima ljekarničke skrbi. U Ljekarnama Švaljek očekuje vas stručan i pristupačan tim ljekarnika, koji brine o unaprjeđenju ishoda vaše terapije i postizanju terapijskih ciljeva, praćenju, izbjegavanju i smanjivanju nuspojava i interakcija. Ljekarnici i farmaceutski tehničari žele svojim znanjem i iskustvom brinuti o vašoj sigurnosti te sudjelovati u prevenciji i kontroli vašeg liječenja.