Otvorena multimedijalna izložba 800 SLIKA MARIJE BISTRICE u Galeriji Kranjčar

Projekt okupacije Marije Bistrice u 800 slika koji se odvijao kroz više etapa u godini u kojoj Marija Bistrica obilježava svojih 800 godina od prvog pisanog traga, kulminirao   je   postavom velike multimedijalne izložbe grupe autora, članova i suradnika koje okuplja Udruga za multimedijalnu umjetnost i afirmaciju kulture – SINTOMENT iz Marije Bistrice. Potraga za slikom kroz osjetila – moto je pod kojim je u Galeriji Kranjčar na zagrebačkom Kaptolu, u srijedu 9. prosinca u 19 sati otvorena velika multimedijalna izložba 8sto slika Marije Bistrice.
 
U ime domaćina, galerije Kranjčar, posjetiteljima se na početku obratio i srdačno ih pozdravio kustos Vanja Babić, povjesničar umjetnosti.
– Projektom/izložbom težili smo istražiti i pokazati one kutke iz kojih nitko nije hodao, snimao, govorio, pisao, zamišljao, dovodeći ih u odnos sa onim više poznatima – istaknula je na početku otvorenja Bernarda Cesar, voditeljica projekta.
O značenju prvog zapisa imena Bistricza, te o samom mjestu kao feudalnom posjedu župana Vratislava iz 1209. govorio je Darko Lacković, rodoslovni istraživač, rodom iz Marije Bistrice.

Prostor izlaganja je podijeljen u četiri cjeline: mirisno-okusnu sliku, okusno-vizualnu sliku, audio-vizualnu sliku te audio-vizualno-taktilnu sliku, i komunicira sa posjetiteljem kroz svih 5 osjetila. U središnjem dijelu galerije je glavna audio-vizualna slika gdje su posjetitelji uživali u prizoru nakon odmotavanja narotiranih plakata s fotografijama kao i video uratcima nastalih ovog ljeta u Mariji Bistrici u sklopu foto i video radionica.  Koncept i postav izložbe potpisuju Bernarda Cesar, Darija Cipriš i Marija Juza.

U sklopu izložbe predstavljena je i knjiga – katalog 8sto slika Marije Bistrice u nakladi  Udruge Sintoment, u kojem su predstavljene i opisane sve etape jednogodišnjeg multimedijalnog projekta: provođenje video  i foto radionica, Arhivski oblook 1&2 –interaktivna stručna predavanja, Video link poveznica sa potomcima Marijabistričana u svijetu, Marija Bistrica u jednom danu, Odraz Bistrice.

– Ovim bismo se projektom spomenuli starih lica, lica koja još žive samo u pričama ili na papiru te živih lica…tako bismo dobili jedan odraz u kojem se ono prošlo oslikava u sadašnjem, odraz ravnoteže duhovnog i svjetovnog koji bi napose trebao bti specifičan u kontekstu Marije Bistrice – piše u uvodnom dijelu urednica kataloga Bernarda Cesar.
Povezivanje video-linkom s različitim dijelovima svijeta, kojim se slika o Mariji Bistrici širi i upotpunjuje, ovaj put, ostvareno je s gradom Brisbaneom u Australiji. Prekooceanska sugovornica bila je 34-godišnja Bistričanka, Andrijana Nemček, nekadašnja voditeljica na Radiju Marija Bistrica, koja od 2002. živi i radi u Australiji.
 
– Ova izložba dar je mještanima i prijateljima Marije Bistrice za 800. obljetnicu i planiramo je postaviti  u mjestima i gradovima vezanim uz Mariju Bistricu, a potom i izvan granica zemlje – rekla je na kraju posjetiteljima koji su dupkom ispunili prostor Galerije Kranjčar i dvorišta, Bernarda Cesar.

Unutar trajanja izložbe provedena je u petak 11. prosinca i radionica sa srednjoškolskim uzrastom. Koncept radionce je stvaranje djela nakon što je izložba već postavljena tj. produljenje dovršenja djela u 801. sliku kojom se život izložbe nastavlja. Izložba će biti otvorena do 19. prosinca, a zatvaranje izložbe i otvaranje 801. slike predviđeno je u 19 sati. Svi posjetitelji zatvaranja imat će priliku osobno povući (zarolati) jedno od platna te na taj način simbolično zatvoriti izložbu.

Tekst: Ivanka Bičak

Foto: Aleksandra Ajzenhamer