Otvorena Godina vjere u Zadarskoj nadbiskupiji

»Vjera Crkve je nova i stara istina o čovjeku«
 Godina vjere za Zadarsku nadbiskupiju svečano je otvorena koncelebriranom misom na spomendan bl. Ivana Pavla II. koju je u katedrali Sv. Stošije u Zadru u ponedjeljak 22. listopada predvodio zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Slavlje je počelo pjesmom “Otvorite vrata Kristu” Marca Frisine, u izvedbi velikog zbora Ivan Pavao II. pod ravnanjem dirigenta Žana Morovića. “S tim se riječima Ivana Pavla II., s kojima je i počeo svoj pontifikat, povezujemo s Rimom i cijelom Crkvom”, rekao je mons. Puljić, dodavši da je na taj dan novoizabrani papa, poput Petra iz evanđelja, ispovjedio svoju vjeru i ljubav prema Isusu.

“Nakon te svečane ispovijedi papa Ivan Pavao II. pozvao je sve: one koji su se našli na čudesnom putu vjere i one koji ga traže, dvoume i sumnjaju, da poslušaju i čuju još jednom Petrove riječi. U njima odjekuje vjera Crkve koja je nova i stara istina o čovjeku”, rekao je nadbiskup, istaknuvši da se Ivan Pavao II. nije mogao pomiriti sa svijetom koji bježi od Boga, nego je otvoreno i jasno tražio žrtvu i borbu s idolima našeg vremena.

Nadbiskup je podsjetio da je na Drugom vatikanskom saboru Crkva sebi i svijetu rekla tko je, a prije 20 godina je objavom Katekizma Katoličke Crkve svima rekla što vjeruje. “Želimo se u Godini vjere priključiti Petrovoj ispovijedi. Želimo ponoviti njegovo iskustvo i na Isusovo pitanje: 'Voliš li me' odgovoriti pozitivno. U tome nam je osobiti uzor bl. Ivan Pavao II.”, rekao je mons. Puljić.

Na kraju mise mons. Puljić je predstavnicima različitih skupina u Crkvi i društvu uručio Kompendij Katekizma Katoličke Crkve koji je plod Drugog vatikanskog sabora. Kompendij su dobila trojica svećenika, tri redovnice, grad, županija i znanost koje su predstavili gradonačelnik Zvonimir Vrančić, župan Stipe Zrilić i rektor Sveučilišta dr. Ante Uglešić, tri radnika iz poljoprivrede, pomorstva i hotelijerstva, predstavnici kulture, medija (radio, tisak i televizija), katehete, među kojima su dvije obitelji i mladi koji su bili sastavni dio pastoralne strategije Ivana Pavla II. Time se simbolično željelo prisjetiti povijesnog dana iz 1978. kada se novoizabrani papa obratio svijetu i zamolio neka se Kristovoj spasiteljskoj moći otvore granice država, gospodarski i politički sustavi, područja kulture, znanosti, uljudbe i razvitka.

U duhu završne pjesme “Krist jednom stane na žalu” nadbiskup Puljić poželio je da i mi krenemo nositi Radosnu vijest, svjedočiti za Krista uskrsloga i svakodnevno odgovarati poput Petra: “Gospodine, mi vjerujemo i mi te ljubimo”. (ika / gk)