Otvoren Studio Galerije Antuna Augustinčića vrijedan 22 milijuna kuna

U četvrtak, 29. rujna 2016. godine u Klanjcu je svečano otvoren novi Studio Galerije Antuna Augustinčića, čija je izgradnja koštala gotovo 22 milijuna kuna.

Riječ je o novouređenom objektu koji ima zatvoreni i otvoreni muzejski depo, restauratorsku, stolarsku i fotografsku radionicu, prostor za povremene izložbe, digitalni katalog i arhiv te multimedijalnu polivalentnu dvoranu. Novi Studio omogućit će rad s različitim grupama korisnika gdje posebno treba istaknuti osobe s invaliditetom budući da za takav rad ima posebno predviđene programe. Studio Galerije Antuna Augustinčića uređen je zahvaljujući sredstvima Europske unije.  Naime, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekta Europske unije i Muzeji Hrvatskog zagorja potpisali su prije dvije godine, 29. rujna 2014. ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za potrebe provedbe projekta Studija Galerije Antuna Augustinčića. Sam projekt uređenja objekta, čiji je nositelj ustanova Muzeji Hrvatskog zagorja, prijavljen je još u veljači 2014. a radilo se o izgradnji nove čuvaonice Galerije Antuna Augustinčića.  Ukupno je u uređenje i opremanje objekta uloženo 21,7 milijuna kuna od čega, 20,3 milijuna kuna, što iznosi 93,5 posto od ukupnih troškova, osigurano je u okviru Operativnog programa Regionalna konkurentnost 2007. – 2013. za Shemu dodjele bespovratnih sredstava za poslovnu infrastrukturu.

Otvorenju je nazočio i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, koji je tom prilikom istkanuo: „Ovo je više od Studija Galerije, barem za nas u Klanjcu i Krapinsko-zagorskoj županiji. Ovo je poruka ako na vrijeme planirate i imate ljude možete osmisliti projekt doći ćete do cilja. Ne možete povući sredstava iz EU ako krenete tek kada se otvore natječaji. Trebate imati sve spremno i čim se otvore natječaji treba vidjeti gdje ćete aplicirati. Trenutno nema natječaja gdje bi se projekti u kulturi mogli aplicirati. Inače, razmišljamo da u našoj županiji, objekte kulturne baštine, za koje možemo zajednički sa državom  izdvojiti sredstva, otkupiti, i onda kroz EU sredstva ih obnoviti i ponovno privesti u funkciju. Kao zajednica od ovog prostora želimo da on živi kroz cijeli dan. Ovo se ne događa svaki dan jer  osim što smo dobili Studio gdje ćemo sačuvati Augustinčićeva djela dobili smo i jednu novu vizuru Klanjca“, rekao je župan Kolar. Na otvorenju je bio i ministar kulture Zlatko Hasanbegović, koji je rekao da  ovaj projekt može poslužiti kao ogledan primjer za druge dijelove Hrvatske. „Primjeri gradova koji su kapitalizirali svoju kulturnu baštinu pokazuju da se može pridonijeti povećanju radnih mjesta i razvitku kulturnog turizma, predstavljanju lokalnih kulturnih industrija te poboljšanju kvalitete života i posebnosti mjesta. Grad Klanjec i Krapinsko-zagorska županija sigurno idu u ovom smjeru“, rekao je ministar Hasanbegović.

Vršiteljica dužnosti ravnatelja Muzeja Hrvatskog zagorja Nadica Jagačec naglasila je da otvaranje Studija dolazi u godini obilježavanja 40-obljetnice otvorenja  Galerije Antuna Augustinčića te da će novootvoreni objekt ojačati, ne samo ponudu Klanjca, već i cijele regije. Voditelj Studija Božidar Pejković rekao je kako zahvaljujući novootvorenom prostoru Galerija konačno može objediniti sve svoje djelatnosti izvan stalnog postava te da se sada na primjeren način može čuvati ostavština Antuna Augustinčića. Muzejska savjetnica Muzeja Hrvatskog zagorja Goranka Horjan, koja je pokrenula projekt, naglasila je da novootvoreni objekt pokazuje kako Europska unije ulaže u našu budućnost. „Osnovna stvar je, da bismo se razvijali, kako pametno upravljati svojim resursima, a upravo europski fondovi otvaraju takvu mogućnost“, rekla je Horjan te dodala da uvijek treba imati spreman projekt i vidjeti koja bi bila prava adresa za prijavu kao što je to bilo u ovom slučaju. Uzvanicima su se obratili i gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlekpomoćnik ministra regionalnog razvoja Davor Huška i Radivoje Jovičić, restaurator. Na otvorenju Galerije Antuna Augustinčića među brojnim uzvanicima bili su i zamjenici župana KZŽ Jasna Petek i Anđelko Ferek-Jambrek.