Otvaranje godine vjere u splitsko-makarskoj nadbiskupiji

Kao kršćani pozvani smo činiti ovaj svijet bogatijim duhovno i materijalno
U povodu otvaranja Godine vjere splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić slavio je s vjernicima svečano misno slavlje u nedjelju 14. listopada u splitskoj katedrali Sv. Dujma, a svaki je župnik toga dana u svojoj župi s povjerenim narodom Božjim misnim slavljem i prigodnom propovijedi otvorio Godinu vjere.

Na početku euharistijskoga slavlja nadbiskup je pročitao svoj proglas uz Godinu vjere koji se čitao u svim župama nadbiskupije.

U propovijedi je nadbiskup Barišić protumačio evanđeoski tekst koji donosi susret Isusa i bogatog mladića, koji očituje svoju čežnju za pravim životom, za srećom. Isus stavlja mladića pred izbor: bogatstvo ili poći za Isusom. Ako želi od Isusa primiti istinsko bogatstvo, mora se osloboditi onoga što ga priječi, mora se osloboditi navezanosti. Sveto pismo ne veliča siromaštvo, nego upozorava na zamke i opasnosti koje bogatstvo stavlja pred čovjeka. Kamo sreće da imamo više bogataša koji dijele svoj imetak s potrebitima, naglasio je nadbiskup.

Drugi je dio svoje homilije nadbiskup posvetio Godini vjere. “Ovo milosno vrijeme na poseban nas način poziva da propitamo i produbimo svoju osobnu i zajedničku vjeru u Isusa Krista. Vjera nije znanje ni emocija nego susret sa živim Bogom, Isusom Kristom. Zato je važno poznavati sadržaj naše vjere, koji je sadržan u Svetom pismu, u Katekizmu Katoličke Crkve i u Dokumentima Drugoga vatikanskog sabora, ali i produbljivati svoju vjeru u te sadržaje. 'Biti kršćanin' znači vjeru poznavati, slaviti, živjeti, naviještati i svjedočiti. Kao kršćani pozvani smo činiti ovaj svijet bogatijim duhovno i materijalno”, poručio je nadbiskup Barišić zazvavši zagovor salonitanskih svetaca, sv. Dujma i sv. Staša. (ika / gk)