OŠ Marija Bistrica proslavila 170. rođendan

”Simbioza obitelji i škole daje djeci puno više od formalnog obrazovanja”

Osnova škola Marija Bistrica svečano je obilježila 170. godišnjicu rada. Proslava 170. rođendana počela je još u četvrtak, danom posvećenom djeci. Učenici nisu imali nastavu, već su se okupili u školi i na igralištima oko nje. Uživali su u sportskim igrama i te bez natjecateljskog karaktera, ili pak u brojnim radionicama, organiziranim za ovu prigodu. Središnji dio proslave održan je u petak, a početo je razgledavanjem prigodne izložbe ”Škrinjica sjećanja”, koja je postavljena u predvorju škole,  a osmislile su ju Ana Kaić-Lacković i Barbara Sipina. Svečanost je nastavljena u Domu kulture, gdje je na početku, nakon ”Lijepe naše”, premijerno izvedena himna OŠ Marija Bistrica. Tekst je napisala učiteljica Biserka Ciglenečki, a izveli su ju Zbor Glazbene škole i Orkestar sastavljen od profesora Glazbene škole koja djeluje pri OŠ Marija Bistrica.

Nakon himni pozdrave dobrodošlice uputio je ravnatelj škole Dominik Karajić, koji je izrazio ponos brojnim uspjesima učenika škole i glazbene škole na brojnim natjecanjima i to kako na županijskoj, tako i na državnoj razini, pa i međunarodnoj. ”Dragi moji učitelji, jako sam vam zahvalan na svemu što ste mi omogućili u ovih godinu i pol. Ponosan sam biti vašim ravnateljem. Vaš trud, vaša želja i motivacija i mene jednostavno tjera naprijed” – rekao je ravnatelj bistričke škole i dodao da je stog i bila želja dostojno obilježiti ovako veliku obljetnicu, pa je i napisana i uglazbljena himna, izrađen je logo koji simbolizira otvorenu knjigu i sve što se djeci želi usaditi. ”Mi ne želimo djeci usaditi samo tablete i tipkanje po njima, već da stvarno mogu razvijati svoju motoriku.” rekao je Karajić i napomenuo kako je uz ovu obljetnicu tiskana i prigodna monografija. Pozdrave je uputio i načelnik Općine Marija Bistrica Josip Milički i sam bivši učenik ove škole. ”Gledam svoje profesore u trećem redu i sve ono što ste nam podarili, nekad nas i ukorili, mislim da ste ispunili svoju zadaću i da ste stvorili od nas dobre i kvalitetne ljude.” rekao je Milički i podsjetio da je misija Općine Marija Bistrica nadograditi Osnovnu glazbenu školu, koja je dio OŠ Marija Bistrica, budućom srednjom glazbenom školom. ”Put je trnovit, ali ne odustajemo. Već pet godina pohodimo nadležno ministarstvo i župana i drago nam je da je naša misija stigla i do našeg premijera i vjerujem da će podržati naše vizije i naše htijenje.” – rekao je Milički .

170. rođendan školi u Mariji Bistrici čestitao je i rektor Svetišta MBB preč. Domagoj Matošević, usporedivši školu sa semaforom. ”Crveno svijetlo kao da nas uči da trebamo stati, biti strpljivi, propustiti drugoga, uvažiti da i drugi čovjek ima neke potrebe. Tako i u školi kao jednoj zajednici učimo živjeti jedni s drugima, prihvaćati jedni druge, propuštati jedni druge, ne biti uvijek u prvom planu. Onda nam dolazi žuto svijetlo, to je svijetlo pripreme i to je u školi zapravo najvažnije, kada djeca kroz rad i učenje, razvijaju svoje sposobnosti, rastu, a sve kako bi došli do zelenog svijetla, koje je svijetlo u život, u svoje ostvarenje, svjetlo koje nas vodi da svatko otkrije svoj životni poziv. ” rekao je Matošević. ”Ljepota škole kao institucije jest što je ona ne ona koja zarobljava i zadržava za sebe, nego pomaže djeci i ljudima da krenu u slobodi.” – zaključio je Matošević. Rođendanske čestitke uputila je i Vlasta Hubicki, prva zagorska županica, nekadašnja predsjednica Skupštine KZŽ i učenica bistričke škole. ”Velika je privilegija biti na rođendanu svoje škole, 170. rođendanu. Još veća je privilegija gledati svoju razrednicu, i još veća je privilegija biti prvi đak u njezinom razredu, bila je mlada, i gledati ravnatelja, koji je bio njezina zadnja generacija. Mislim da je priča ispričana do kraja. Ciklus se zavrtio i to je škola. Škola je živa a njeni učenici su njen najveći brand. Oni su najljepši znak škole. ” rekla je Hubicki i svima uputila još jednom čestitke. ”Škola je živa, a ja se nadam da će i ove zgrade, koje nisu žive, biti primjerena da bi učenici napredovali i imali što bolje uvjete.” – zaključila je Hubicki.

Dubravka Brezak Stamač, ravnateljica Agencije za Odgoj i obrazovanje, u svojoj se čestitki osvrnula ne dio teksta himne OŠ Marija Bistrica. ”Svaki je đak jedan mali medenjak. I sve što je himna, a đačke himne nema svaka škola, pa se možete podičiti što će te moći pjevati himnu kroz svečane prigode. A i logo same vaše škole, dio je identiteta kraja koji nosite” – rekla je Brezak Stamač i podsjetila da u protekle tri školske godine nije bilo lako spremati djecu za natjecanja. ”Nije bilo lako niti uigrati ovaj zbor koji nam je pjevao, govorio o životnim situacijama škole. Sve je to veliki izazov, kako za učitelje, a tako posebno za ravnatelja, od kojega se očekuje da sve to kao dirigent sve to skupa uspije uigrati.” – zaključila je ravnateljica Agencije za Odgoj i obrazovanje Dubravka Brezak Stamač.

Župan KZŽ Željko Kolar  uputio je pozdrave i izrekao čestitke. ”Kroz povijest uvijek su učitelji bili ti koji su vodili napredak jedne sredine. Učitelji su bili uvijek nositelji pozitivnih promjena i koji su uz obitelj, odgajali našu djecu i bili su ti koji su zapravo slika jedne općine ili grada.. Zahvaljujem na svakom trenutku, koji ste uložili ne samo u obrazovanje nego i u odgoj naše djece. Jer simbioza i obitelji i škole daje djeci puno više od onog formalnog obrazovanja.” – rekao je Kolar i spomenuo tri ključna projekta u budućnosti a to su energetska obnova matične škole, zatim izgradnja nove Područne škola na Lazu Bistričkom, nakon što je stara jako oštećena u potresu pa je srušena. Najavio je da se 15. lipnja uvađa izvođač u posao i da će škola biti gotova do kraja slijedeće školske godine. ”Treći projekt je Srednja glazbena škola, a s obzirom da je načelnik Milički potvrdio da ima podršku i premijera, da je Općina osigurala zemljište, smatram da je to samo pitanje tehničkih detalja i da će se to ubrzo riješiti”- zaključio je župan i ravnatelju OŠ Marija Bistrica Dominiku Karajiću predao posebnu zahvalnicu županije. Nakon uvodnih govora nastavljen je program koji je osmislila Anita Klemar, zajedno sa voditeljem Glazbene škole Dinkom Krstinićem, a u kojem su se ispreplitale glazbene i recitatorske točke, a na kraju je prikazan zanimljiv dokumentarni film, koji su snimali učenici, pod mentorstvom Ane Kaić – Lacković. Proslavu 170. rođendana OŠ Marija Bistrica uveličali su brojni uzvanici, bivši učitelji, predstavnici udruga i institucija s kojima škola surađuje, ravnateljice Osnovnih škola iz Zlatar Bistrice i Gornje Stubice te ravnatelji Osnovnih škola iz Konjščine i Svetog Križa Začretja i drugi. Svi su se oni nakon svečanog dijela programa uz domjenak i podjelu zahvalnica još malo družili, a za glazbeno-pjevački dio posljednjeg dijela proslave 170. rođendana, pobrinuo se Stjepan Čebrajec – Čebo, koji u školi predaje zemljopis i svake godine bilježi sa svojim učenicima izvrsne rezultate na natjecanjima, a druga velika ljubav mu je glazba.