Ono što nas povezuje veće je od onoga što nas razdvaja

Središnje ekumensko slavlje u Zagrebačkoj nadbiskupiji, u okviru ovogodišnje Svjetske molitvene osmine za jedinstvo kršćana koja se od 18. do 25. siječnja održava pod geslom “Svi ćemo se izmijeniti pobjedom Gospodina našeg Isusa Krista”, održano je u nedjelju 22. siječnja u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u zagrebačkim Remetama.

Molitvu je predvodio pomoćni biskup zagrebački Mijo Gorski, a prigodnu je propovijed uputio tajnik Vijeća HBK-a za ekumenizam i dijalog dr. Jure Zečević. Molitve i poticajne misli o ekumenizmu uputili su i protojerej-stavrofor Slobodan Lalić uime Srpske pravoslavne Crkve, protojerej Kirko Velinski uime Makedonske pravoslavne Crkve, Neško Nešev iz Bugarske pravoslavne Crkve, Branimir Bućanović iz Reformirane kršćanske Crkve, glavni tajnik Saveza baptističkih Crkava u RH Željko Mraz i glavni tajnik Evanđeoske pentekostne Crkve u RH Vedran Đulabić.

“I ove smo se godine sabrali u molitvenoj osmini za jedinstvo kršćana u vjeri u Isusa Krista, moleći za Njegovu i našu Crkvu. Premda mi u euharistiji dnevno molimo za mir i jedinstvo Kristove Crkve, ipak se želimo godišnje sresti u zajedničkoj molitvi uvjereni da je istinita Njegova riječ: 'Gdje su dvojica ili trojica sabrana u moje ime, tu sam i ja među njima.' I znamo, i vjerujemo, Gospodin je i večeras nazočan među nama u ovoj našoj zajedničkoj molitvi”, istaknuo je biskup Gorski pozdravivši okupljene uime zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića.

U prigodnoj je propovijedi o. Zečević istaknuo kako su se na tome susretu okupili predstavnici sedam različitih kršćanskih Crkava, te dodao: “Ovdje smo zajedno zato što imamo više zajedničkoga negoli onoga što nam nije zajedničko. Moliti zajedno moguće je jedino zbog toga što imamo zajednički temelj, Gospodina našega Isusa Krista. Ono što nas povezuje veće je od onoga što nas razdvaja”.

“Možemo li večeras okupljeni na ovu molitvu otvoriti srca Bogu i reći: 'Bože, pomozi mi da budem bolji svjedok Tebe, Tvoje božanske ljubavi, među onima s kojima živim'? Puno smo učinili ukoliko pođemo s ovoga svekršćanskog hrvatskog skupa s takvom odlukom”, istaknuo je o. Zečević poručivši: “Ne prestanimo raditi na sebi, ne prestanimo u sebi izgrađivati tu ljubav koja se ne smije zaustaviti na granicama vlastite Crkve i vlastite konfesije, koja mora biti otvorena prema svakom Božjem stvorenju, prema onome tko ima i drugačiju baštinu i drugačiju tradiciju, to nas može upotpuniti, obogatiti”. (iu, gk)