Oni koji su se odlučili za put zla nisu u zajedništvu s Bogom već su izopćeni

Jednodnevni pastoralni pohod talijanskoj regiji Kalabriji u subotu 21. lipnja papa Franjo završio je snažnim apelom protiv mafije, koju je osudio kao štovanje zla i zanemarivanje općega dobra. Na svečanome misnom slavlju na otvorenom s više od stotinu tisuća hodočasnika okupljenih u mjestu Sibari, Papa je poručio da oni koji su se odlučili za put zla, kao što to čine mafijaši, nisu u zajedništvu s Bogom već su oni izopćeni. Njegove su riječi popraćene snažnim pljeskom, prenosi Vatikanski radio.

U prvim redovima na slavlju s Papom, kako je i najavio biskup domaćin Nunzio Galantino, ovoga puta nisu sjedili mjesni dostojanstvenici nego bolesnici i osobe s invaliditetom. Jedno od najsiromašnijih područja Italije, poznato i po mafijaškoj organizaciji “Ndranghete”, posljednjih je mjeseci potreseno ubojstvima trogodišnjega dječaka, kao i svećenika don Lazzara Longobardija. Stoga je Sveti Otac u propovijedi govorio o zlu koje se rađa kada se vjera u Boga zamijeni obožavanjem novca. Vaša toliko lijepa zemlja poznaje posljedice toga grijeha, protiv toga zla mora se boriti, poručio je Papa okupljenima.
 Mjesnu je Crkvu pozvao na još jače zauzimanje kako bi dobro pobijedilo, vjernike je pozvao na iskazivanje bratstva i praktične solidarnosti, a osobito je mlade pozvao da ne gube nadu.

U pozdravnome govoru biskup Galantino istaknuo je duboku ukorijenjenost Crkve u Kalabriji. Među tamne strane života u toj regiji ubrojio je mafiju koja onemogućuje svaki razvoj u tom području ne samo gospodarski, a hrani se ne samo novcem i prljavim poslovima već i nijemom savješću ljudi, koju žurno treba probuditi.

Svoj dvanaestosatni pohod Kalabriji Papa je započeo posjetom zatvoru Castrovillari. Pred oko 200 zatvorenika i djelatnika zatvora Sveti je Otac istaknuo potrebu većega zauzimanja u resocijalizaciji zatvorenika. Nastojanja na stvaranju humanijih uvjeta u zatvorima moraju biti praćena konkretnim zauzimanjem za uspješno uključivanje zatvorenika koji su odslužili kaznu u društvo. U suprotnome će zatvorska kazna biti puko sredstvo kažnjavanja koje će rezultirati ponovnim povratkom u zatvor, što šteti kažnjenicima, ali i samome društvu, upozorio je Papa. Svojim je posjetom tom zatvoru želio izraziti svoju i blizinu Crkve svakoj ženi i muškarcu u svim zatvorima svijeta, istaknuo je Papa.

Dodao je da resocijalizacija zatvorenika nije samo društveno-političko pitanje nego ono ima i vjersku dimenziju. Jer, riječ je i o susretu s Bogom koji može razumjeti ljudske grijehe i oprostiti. Bog je stručnjak resocijalizacije, on uzima čovjeka za ruku i vraća ga u društvo, istaknuo je Papa. Susreo se kratko i s obitelji dječaka kojega je početkom godine ubila kalabrijska mafija.

U nastavku pohoda papa Franjo posjetio je hospicij “San Giuseppe Moscati”, gdje se susreo s trpljenjem terminalnih bolesnika. Zatim se u baroknoj katedrali gradića Cassano allo Jonio susreo sa svećenicima, predavši im govor usredotočen na radost, bratstvo i obitelj.

Razgovarali su oko sat vremena, a Sveti Otac istaknuo im je da nema ljepše stvari za čovjeka od poziva Gospodina Isusa. U tišini molitve Isus nam pokazuje radimo li kao dobri radnici ili smo postali činovnici; jesmo li otvoreni, velikodušni kanali kojima teče Njegova ljubav, Njegova milost, ili, naprotiv, u središte stavljamo sebe, te tako umjesto da budemo kanali, postajemo nekakav zaklon koji ne pomaže susret s Gospodinom, u svjetlu i snazi Evanđelja, rekao je Papa.

Posebno je istaknuo ljepotu bratstva, odnosno činjenicu da je lijepo zajedno biti svećenicima, ne nasljedovati Gospodina sami, nego zajedno, unatoč velikoj raznolikosti darova i osobnosti. To nije lako i nije neposredno, ni očekivano, jer smo i mi, svećenici uronjeni u današnju kulturu subjektivizma, u kulturu koja ističe “ja” sve do idolopoklonstva. A potom i zbog određenoga pastoralnog individualizma koji je, nažalost, raširen u našim biskupijama, istaknuo je Sveti Otac te stoga potaknuo svećenike da se odluče za bratstvo. Ohrabrio je svećenike u njihovu radu s obiteljima i za obitelji, poručivši im da su pozvani biti svjedoci, posrednici Božje blizine prema obiteljima i proročke snage za obitelj.

Papa je posjetio i jedan starački dom, te u bogosloviji ručao sa siromašnima, žrtvama mafije i osobama s invaliditetom. (radio vatikan / ika / gk)