Omogućiti odgovorno informiranje o referendumskom pitanju

Organizacijski odbor građanske inicijative “U ime obitelji” održao je u petak 25. listopada u zagrebačkom hotelu Westin konferenciju za novinare s koje su uputili poziv svim biračima da na predstojećem referendumu, prvom u povijesti Hrvatske iniciranom voljom građana, iskažu vlastiti stav o tome treba li u Ustav ući definicija po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca.
 
“Treba pohvaliti činjenicu da imamo prijedlog datuma referenduma 1. prosinca kroz Prijedlog odluke za raspisivanje referenduma saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav. Imamo potvrdu vladajućih da je pitanje, onako kako ga je građanska inicijativa i predložila, u skladu s Ustavom”, rekao je Krešimir Planinić iz odvjetničkog tima organizacijskog odbora.
 
Trenutačne zahtjeve inicijative “U ime obitelji” iznio je Ivan Munjin, rekavši da očekuju da će u skladu s demokratskom procedurom svi nositelji državne vlasti omogućiti i pružiti odgovorno informiranje biračima o referendumskom pitanju.
 
Drugi zahtjev odnosi se na “pravilo jednakih mogućnosti”, tj. pravo da svi akteri referendumskog procesa imaju jednaku mogućnost pristupa medijima.
 
“Očekujemo od vlasti, Hrvatskog sabora i Državnog izbornog povjerenstva da svi predstavnici građanske inicijative mogu biti prisutni u izbornim komisijama i na izbornim mjestima tijekom izjašnjavanja građana”, poručio je Munjin.
 
Najprepoznatljivije lice građanske inicijative, liječnica Željka Markić, izjavila je da će u narednom razdoblju prirediti niz aktivnosti diljem Hrvatske – od tribina do susreta s biračima – kako bi potaknuli građane da se izjasne o tom važnom pitanju.
 
“Želimo omogućiti da građani koriste demokratske procese i da njihova odluka bude slobodna i informirana. Dobro je da što više ljudi izađe na referendum i preuzmu odgovornost te svojim glasom odrede kako će izgledati hrvatsko društvo u području obitelji i braka, što se preslikava i na gospodarstvo i druga važna pitanja u našoj domovini”, zaključila je Markić. (it, gk)