Održano predavanje za poljoprivrednike

Djelatnici Poljoprivredno-savjetodavne službe Podružnice Krapinsko-zagorske županije u suradnji s Općinom Marija Bistrica, održali su u utorak, 26.veljače predavanje za 2013. godinu. Predavanje je održano u Domu kulture u Mariji Bistrici, a teme su bile: višestruka sukladnost, nitratna direktiva i vođenje registra domaćih životinja, potpore u poljoprivredi — prava i obaveze, te legalizacija gospodarskih objekata u poljoprivredi.
Višestruka sukladnost je veza između obveznih postupaka kojih se moraju pridržavati poljoprivredna gospodarstva u obavljanju poljoprivredne aktivnosti, te izravnih plaćanja koje ostvaruju poljoprivrednici. Obveznici ispunjavanja višestruke sukladnosti su poljoprivredna gospodarstva, korisnici izravnih plaćanja i korisnici državne potpore ruralnom razvoju vezane za životinje. Svrha ispunjavanja uvjeta višestruke sukladnosti je zaštita okoliša, zdravlje ljudi, životinja i bilja te dobrobit životinja, kao i ostvarivanje prava na potpore u poljoprivredi.
Predavači su bili Dragica Tresk Penezić, dipl. inž. polj. i Darko Antonina, dipl. inž. polj., prisutnim poljoprivrednicima podijeljen je letak koji sadrži pravila kojih se moraju pridržavati OPG-i koji drže stoku, a u letku se između ostalog nalaze i informacije o rokovima za prijavu poticaja.
Posjećenost predavanju je bila izuzetno dobra što dokazuje koliko su ove teme našim poljoprivrednicima bitne.