Održano “bartolovsko” hodočašće

Ovog vikenda, 21. i 22. kolovoza, u Mariji Bistrici održavalo se bartolovsko hodočašće. Središnje misno slavlje u nedjelju 22.kolovoza predvodio je zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić.
 
Svoju propovijed zadarski je nadbiskup posvetio neprocjenjivom daru svećeništva: „Svećenik braćo i sestre nije netko tko obavlja službu kao što to rade drugi u društvu. On u ime Isusovo izgovara riječi odrješenja kao i riječi zahvale na darovima kruha i vina, a činom pretvorbe uprisutnjuje Krista uskrsloga. Zbog toga svećeništvo nije obična služba. Ono je sakrament, otajstvo. Bog se služi siromašnim čovjekom kako bi po njemu bio nazočan među ljudima i djelovao u njegovo ime.“

Uz bartolovsko hodočašće održano je i 8. vozočašće Majci Božjoj Bistričkoj na kojem je sudjelovalo šezdesetak konjskih zaprega i tridesetak jahaća. Među njima su bili i članovi Udruge vlasnika i ljubitelja konja Topot iz Kutine – sudionici Drugog konjaničkog hodočašća iz Kutine.

Ovo vozočašće posebno je  bilo zanimljivo i zato što je ove godine po prvi puta, uz pomoć Mirka Majseca, predsjednika Županijske udruge uzgajivača konja Krapina koja je organizator ovog jedinstvenog hodočašća, u povorci  sudjelovao četveropreg lipicanaca iz ergele Đakovo.

Ovaj niz hodočašća u marijabistričko svetište nastavlja se 28.kolovoza kada će sveto misno slavlje predvoditi biskup hvarsko-bračko-viški, mons. Slobodan Štambuk.