Održana skupština VZ KZŽ-e

U petak (15. svibnja) u Zaboku je održana redovna izvještajna skupština VZ KZŽ-e, 23. po redu. Predsjednik Ivica Glas i zapovjednik Marijan Lovrenčić osvrnuli su se na rad ove zajednice u 2014. godini, istaknuvši kako na području Krapinsko-zagorske županije operativno djeluju 82 dobrovoljna vatrogasna društva, od čega su četiri u gospodarstvu, te dvije javne vatrogasne postrojbe. Nastavljeno je i sa osposobljavanjem pa je tako održano 15 tečajeva za osposobljavanje, kroz koje je čak 529 vatrogasaca uspješno položilo za neko od vatrogasnih zvanja, odnosno specijalnost. Od brojnih natjecanja posebno su istaknuti uspjesi mladeži DVD-a Bedekovčina, čija je ženska mladež osvojila 1. mjesto na državnom natjecanju i osigurala nastup na vatrogasnoj olimpijadi u Poljskoj ove godine. Provođene su i brojne aktivnosti  povodom mjeseca zaštite od požara i dana vatrogastva, a županijska je zajednica i prošle godine bila suorganizator vatrogasnog hodočašća u Mariju Bistricu. U izvješću je istaknuto i postavljanje spomenika Gjuri Stjepanu Deželiću, osnivaču i jednoj od najznačajnijih osoba  u povijesti hrvatskoga vatrogastva. Spomenik je postavljen u suradnji sa Hrvatskom udrugom Muži zagorskoga srca u Kumrovcu, ispred vatrogasnog muzeja. Što se pak tiče dislokacije, u sklopu redovne državne dislokacije vatrogasci iz KZŽ bili su angažirani na Dugom otoku u Zadarskoj županiji. No, zbog vremenskih neprilika, prošle godine zabilježene su i dvije izvanredne dislokacije ali ne na požarima, nego na otklanjanju posljedica od poplava u Slavoniji. Zagorski vatrogasci i oprema pomagali su u Županji i Drenovcima.

O operativnom dijelu govorio je zapovjednik Marijan Lovrenčić, istaknuvši da je u posljednje dvije godine vidljiv trend sve većeg broja intervencija tehničke naravi, a manje požara. Kao razlog tome spomenute su prije svega klimatske neprilike, no Lovrenčić je naglasio kako su se zagorski vatrogasci tome prilagodili i spremni su odgovoriti na sve izazove. Tu se prije svega misli na intervencije nakon poplava i velikih nevremena. Skupštinu su pozdravili brojni ugledni gosti, između ostalih: župan KZŽ-e Željko Kolar, dopredsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice i predsjednik VZ Međimurske županije Mario Medved, zapovjednik VZ koprivničko-križevačke županije Zvonimir Habijan, zamjenik predsjednika VZ varaždinske županije Tomislav Bogović, zapovjednik Gasilske zveze Šmarje pri Jelšah Bogdan Krumpak, pročelnik Područnog ureda zaštite i spašavanja Krapina Dražen Strabić, ujedno izaslanik Državne uprave za zaštitu i spašavanje, dopredsjednik skupštine KZŽ-e Tomislav Končevski,gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović i predstavnik PO KZ-e Željko Gorupec. Na početku same skupštine nekoliko riječi o gradu Zaboku i vatrogasnoj tradiciji u gradu rekao je gradonačelnik Ivan Hanžek, a vatrogasnu dobrodošlicu uputio je i predsjednik VZG Zaboka Dražen Sinković. Skupštinu je pozdravio i zapovjednik VZ zadarske županije Željko Šoša, koji je predsjedniku Glasu, u znak zahvale na suradnji, poklonio i sliku crkve sv. Donata.
 

Održana skupština VZ KZŽ-e

Svoju 18. redovnu izvještajnu skupštinu Vatrogasna zajednica Krapinsko zagorske županije održala je u Humu na Sutli. Bez puno rasprava, prihvaćena su izvješća o radu zajednice u prošloj godini, kao i planovi za ovu. VZ KZŽ-e djeluje na području 32 jedinice lokalne samouprave. U zajednicu su udružena ukupno 82 dobrovoljna vatrogasna društva, od čega 4 u gospodarstvu, a djeluju i dvije javne vatrogasne postrojbe. 51 dobrovoljno vatrogasno društvo udruženo je u 12 vatrogasnih zajednica gradova i općina, a 31 društvo djeluje samostalno i direktno je udruženo u županijsku zajednicu. Ukupno VZ KZŽ-e ima 5943 člana, od čega 82 u gospodarstvu. Od toga broja 2920 je operativnih članova, od toga 70 u gospodarstvu. U zajednici se posebno ponose i na veliki broj vatrogasne djece i mladeži. Prema sadašnjim evidencijama zajednica broji 840 djece od 6 do 12 godina, 810 članova mladeži od 12 do 16 godina te 275 članova od 16 do 18 godina. Prema evidencijama pak vatrogasnih zvanja i specijalnosti zajednica ima 407 pripadnika vatrogasne mladeži, 2451 vatrogasca, 705 vatrogasaca 1. klase, 707 vatrogasnih dočasnika, 383 dočasnika 1. klase, 404 vatrogasna časnika, 125 časnika 1. klase, 60 viših vatrogasnih časnika, 10 viših vatrogasnih časnika 1. klase i 53 počasna viša vatrogasna časnika. Od toga broja u prošloj godini kroz  22 tečaja osposobljeno je 555 kandidata.

Održano je i nekoliko natjecanja kroz razne kupove, te županijsko natjecanje u Zlataru, na kojem je nastupilo preko 800 natjecatelja. Nastup na državnom natjecanju izborile su muške ekipe mladeži Krapinskih Toplica i dvije ekipe Bedekovčine, a kod ženske mladeži Bedekovčina, Zlatar i Marija Bistrica. Zagorski vatrogasci i u prošloj su godini dali doprinos protupožarnoj sezoni na Jadranu, kroz dislokacije na Dugom Otoku, Ugljanu i u Zatonu. Kad je u pitanju operativa, na području KZŽ-e u 2009. godini ukupno je evidentirano 477 intervencija, od čega 320 požara, 90 tehničkih intervencija i 67 ostalih. Od požara najviše je onih na otvorenom 225, na građevinama 79 i na prometnim sredstvima 16. Ukupno je na svim intervencijama sudjelovalo 1026 profesionalnih i 3039 dobrovoljnih vatrogasaca sa 919 vatrogasnih vozila, a utrošeno je ukupno 6926 radnih sati. Zapovjednik Marijan Lovrenčić istaknuo je kako se broj intervencija u odnosu na 2008. godinu povećao za 45, a posebno se u statistikama ističe prošlogodišnji ožujak, u kojem je zabilježeno čak 140 intervencija, od toga 114 požara na otvorenom. Od ostalih aktivnosti zagorskih vatrogasaca izdvajamo i obilježavanje Dana vatrogastva i blagdana Svetog Florijana 4. svibnja.

U gotovo svim vatrogasnim središtima organizirane su mise, procesije i manifestacije vezane uz taj dan, a kroz cijeli mjesec svibanj organizirani su i dani otvorenih vrata. Nikako se ne smije zaboraviti ni vatrogasno hodočašće u Mariju Bistricu, na kojem je prošle godine sudjelovalo gotovo 2500 vatrogasaca iz cijele Hrvatske, a VZ KZŽ-e iznijela je veliki dio organizacije. Također, u lipnju mjesecu prošle godine zajednica je organizirala i posjet Kornatima, i mjestu najvećeg hrvatskog vatrogasnog stradanja. Zamjetna je i u prošloj godini bila suradnja sa drugim vatrogasnim  zajednicama, sa Gasilskom zvezom Šmarje pri Jelšah, te naravno, s Hrvatskom vatrogasnom zajednicom, koja je u Krapinsko-zagorskoj županiji, u Mariji Bistrici održala svoju skupštinu.

18. skupštinu zagorskih vatrogasaca pozdravili su brojni gosti: župan KZŽ-e Siniša Hajdaš Dončić, njegov zamjenik Anđelko Ferek Jambrek, pomoćnici ravnatelja Državne uprave za zaštitu i spašavanje Anto Zelić i Cvjetko Obradović, pročelnik područnog ureda zaštite i spašavanja Krapina Dražen Strabić, potpredsjednik HVZ-e i predsjednik VZ Koprivničko-križevačke županije Ivan Golubić, zapovjednik VZ Varaždinske županije Ivica Labaš, tajnik VZ međimurske županije Dragutin Trupković, povelnik Gasilske zveze Slovenije Alojz Tirgušek i povelnik Gasilske zveze Šmarje pri Jelšah Bojan Hrepevnik. Svi su oni pohvalili rad VZ KZŽ-e i suradnju, a zagorski župan Siniša Hajdaš Dončić posebno se zahvalio na vrlo uspješnoj suradnji čelništva zajednica sa županijom, istaknuvši kako su vatrogasci važan čimbenik društvenog djelovanja, ali i okupljanja mladih.