Održana sjednica Vijeća HBK-a za laike i prvi puta Pododbora za osobe s invaliditetom

 Četrnaesta sjednica Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za laike, te prvi puta Pododbora za osobe s invaliditetom pri istome Vijeću, održana je u ponedjeljak 16. veljače u sjedištu HBK-a u Zagrebu, pod predsjedanjem riječkoga nadbiskupa Ivana Devčića.

Članovi Vijeća u uvodnom su dijelu razmijenili mišljenja o aktualnim društveno-političkim temama, o obiteljskom zakonu, pravu na priziv savjesti, novim temama koje se otvaraju u javnom prostoru i o mogućnostima da se na njih odgovori.

U nastavku sjednice govorilo se o temi prikupljanja znanstvene i stručne argumentacije neophodne za javne rasprave i kao doprinos oblikovanju državnih politika o temeljnim kršćanskim i društvenim vrjednotama. Činjenice koje su donedavno bile samorazumljive o poimanju temeljnih vrjednota civilizacije – života, ljudske osobe u dvije spolne manifestacije, braka, obitelji, vrijednosti ljudskoga rada, općega dobra, istine i sl. u novom društvenom kontekstu potrebno je znati objasniti i obraniti prvenstveno znanstvenim i stručnim argumentima (koji se u javnosti sve više percipiraju kao jedini valjani) stoga je potrebno prikupljati, prevoditi i sistematizirati znanstvene i stručne radove te ih učiniti dostupnima za javnu uporabu. Takva saznanja treba popularizirati i u široj javnosti.

Potom se članove Vijeća izvijestilo o nastajanju svehrvatske molitvene mreže koja želi okupiti što veći broj molitvenih i drugih zajednica te molitelja u župama u cilju trajne molitvene nakane za obraćenje hrvatskoga naroda. Slijedom pozitivnoga iskustva s održanoga sedmodnevnoga bdjenja početkom došašća u kapeli Corpus Domini u Zagrebu, upriličit će se ponovno od 25. do 28. veljače bdjenje s naglaskom na zaštitu života, mir u svijetu te Domovinu.

Sudionicima je također predstavljen primjer kapele danononoćnoga klanjanja koja je otvorena u studenome 2014. na Podvežici u Rijeci.
U drugom dijelu sjednice predstavljen je Pododbor za osobe s invaliditetom imenovan na jesenskom plenarnom zasjedanju u listopadu 2014. godine. Pododbor čine tri člana: Željka Šemper – povjerenica za pastoral osoba s invaliditetom u Sisačkoj biskupiji, Alojz Kovaček – povjerenik za osobe s invaliditetom u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji, te Mirjana Dobranović, dopredsjednica udruge UPIM. Predsjednik je riječki nadbiskup Ivan Devčić, a tajnica Marija Žebec iz Ureda HBK-a za laike.

Članovi su se prigodno predstavili Vijeću, podijelili su osobna životna iskustva osoba s invaliditetom i iskustvo rada s invalidnim osobama, naznačili su brojne zahtjeve koje život pred njih stavlja te istaknuli kako Crkva može pridonijeti brizi za tu veliku skupinu ljudi koja u Hrvatskoj iznosi više od pola milijuna osoba zabilježenih u Registru osoba s invaliditetom.

Naznačili su moguće pastoralne aktivnosti, a kao prva se pokazala potreba za informiranjem svećenika i vjernika po župama o njima samima te je dan prijedlog da se priredi informativni materijal poput letka ili brošure kojim bi upoznali i senzibilizirali vjernike za tu temu, ističe se u priopćenju nakon sjednice. (ika / gk)