Održana sjednica Odbora HBK za pastoral Roma

Odbor HBK za pastoral Roma održao je u srijedu 26. siječnja u prostorijama tajništva HBK u Zagrebu svoju prvu ovogodišnju sjednicu, pod predsjedanjem đakovačko-osječkoga pomoćnog biskupa Đure Hranića, predsjednika Odbora.

Članovi Odbora, između ostaloga, osvrnuli su se na prošlogodišnji Drugi nacionalni susret pastoralnih djelatnika s Romima, koji je 9. studenoga održan u organizaciji Odbora i Povjerenstva za pastoral Roma Varaždinske biskupije, te su posebno istaknuli velik i važan doprinos samih Roma koji su svojim sudjelovanjem na tome susretu pridonijeli potpunijem razumijevanju pastoralne problematike vezane uz podjelu sakramenta krštenja djeci iz romskih obitelji.

Odbor je predložio da se sljedeći nacionalni susret održi u Bjelovaru u utorak 25. listopada ove godine na temu “Euharistija – pastoral romskih obitelji” prigodom prvopričesničkih slavlja te je u tu svrhu formirana radna skupina za pripravu susreta.

Na sjednici je također bilo riječi o specifičnom obliku odgojne, vjerske i obrazovne djelatnosti koji se organizira za romsku djecu u Hrvatskoj, o projektu “Romska odgojna zajednica” koji će se ove godine u organizaciji Odbora i Povjerenstva za pastoral Roma Gospićko-senjske biskupije održati u Baškim Oštarijama od 4. do 8. srpnja u Pastoralnom centru Gospićko-senjske biskupije, a okupit će više od tridesetero djece osnovnoškolskog uzrasta iz svih biskupija u kojima žive Romi. Uz navedene aktivnosti Odbor i nadalje preporuča suradnju biskupijskih Povjerenstava i župnika s Caritasom Zagrebačke nadbiskupije vezano uz trodnevne edukativno-vjerske radionice za romsku djecu i program u Caritasovom odmaralištu u Kalju. (ika/ gk)