Održana peta opća kongregacija

Kardinalski zbor intenzivirao ritam zajedničkog rada
 U Novoj dvorani Sinode u Vatikanu održana je u četvrtak 7. ožujka prije podne peta opća kongregacija Kardinalskog zbora prije konklava, na kojoj su bila nazočna 152 kardinala, a nedostaje samo jedan kardinal elektor, vijetnamski kardinal Pham Minh Man, čiji se dolazak očekuje tijekom dana.

Kardinali su dan ranije odlučili intenzivirati ritam zajedničkog rada, pa su za četvrtak predviđene dvije opće kongregacije, prijepodnevna i poslijepodnevna.

Kako je na uobičajenom brifingu novinare izvijestio ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice o. Federico Lombardi, tijekom pete kongregacije kardinali su održali ukupno 16 izlaganja, u kojima je veliki prostor ponovno posvećen temama kao što su evangelizacija, djelovanje Crkve u današnjem svijetu, Sveta Stolica, dikasteriji Rimske kurije, odnosi s biskupima, očekivanja od novoga pape… Bilo je riječi također o ekumenskom dijalogu, caritasu i zauzimanju Crkve za siromašne.

Sukladno zahtjevu apostolske konstitucije “Pastor Bonus” da kamerlengo za vrijeme sedisvakancije podnese Kardinalskom zboru izvješća i informacije o ekonomskom stanju i stanju dobara Svete Stolice, aktualni kardinal kamerlengo Tarcisio Bertone održao je u četvrtak sažeto izlaganje o toj materiji.

Lombardi je naveo i da su kardinali imali na raspolaganju polusatnu stanku za međusobne susrete, razmjene utisaka i mišljenja ili uzimanje bilježaka ili traženje dodatnih informacija.

Ravnatelj Tiskovnog ureda opovrgnuo je ujedno informaciju koju je objavila jedna agencija da će konklave početi u ponedjeljak, rekavši kako je ta informacija potpuno neutemeljena. (radio vatikan / ika / gk)

O. Lombardi je izvijestio da je kardinal dekan Angelo Sodano pročitao tekst brzojava koji će se u ime Kardinalskog zbora uputiti najvišim predstavnicima vlasti, konkretno vršitelju dužnosti predsjednika Venezuele i sadašnjem potpredsjedniku Nicolasu Maduri, povodom smrti venezuelskog predsjednika Huge Chaveza. U ovom slučaju – u okolnostima prazne Apostolske Stolice – poruku je uputio dekan u ime Kardinalskog zbora koji ima vlast upravljanja općom Crkvom do izbora novog Petrova nasljednika.