Održana Bistrička noć, traje Tragom starih običaja…

Manifestacija „Ljeto u Mariji Bistrici“ ovog vikenda nudi brojne događaje. Jučer, u subotu 10. srpnja, je počela, a traje još danas manifestacija „Tragom starih običaja“, sudionici koje su majstori starih zanata i umjetničkih obrta, razne udruge i društva.

Već tradicionalno na Trgu pape Ivan Pavla II, jučer je održana Bistrička noć. Ove godine Radio Marija Bistrica organizirao je Zabavnu večer sa zagorskim glazbenim sastavima, a nastupili su Sinovi Zagorja, Savski valovi, Rajko Suhodolčan, Irena Grden, Krunoslav Jazbec, Andrija Kos, ŽVS Kušlec i Laganini band. Bistričku noć uveličali su i ponudom kolača Udruga „Hrvatska žena“ Marija Bistrica, ponudom vina Udruga vinogradara „Marija Bistrica“, te ponudom lovačkog graha Lovačko društvo „Fazan“.

Također, izložbom je jučer završila i tradicionalna kolonija drvorezbara, na kojoj je ove godine sudjelovalo 8 drvorezbara, šest iz Mađarske, te otac i sin Josip i Ivan Cikač iz Varaždina. Večeras će pak u 19 sati u Galeriji Svetišta svečano biti otvorena izložba drvenih igračaka, uz nastup Klape ''Bistrica''

Udruga “Naš zavičaj” danas pak organizira manifestaciju pod nazivom “Žetvena svečanost – od zrna do pogače” koja će biti održana na Obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Stjepana Šalamona u Globočecu.

Ovo je prva takva manifestacija na području Krapinsko-zagorske županije koja sadrži cjeloviti program – od okupljanja žeteoca, odlaska na mjesto žetve s konjskim zapregama, žetvu žita na starinski ručni način te vršidbu na starim ručnim strojevima, pripremu brašna na ručnom mlinu “žrvnju” i pripremu tijesta za kruh.

U izvedbu programa manifestacije kojom se posebno želi pokazati koliko je truda trebalo da bi kruh naš svagdašnji došao do stola, bit će uključeno stotinjak sudionika.

Manifestacija „Ljeto u Mariji Bistrici“ nudi svoj sportski dio pod nazivom „Sportsko bistričko ljeto“. U četvrtak je tako u organizaciji Nanbudo kluba Marija Bistrica održano druženje i trening s roditeljima, a prekjučer je na rasporedu bio međuklupski turnir.

Jučer je pak održana završnica 10. Malonogometne lige općine Marija Bistrica. U utakmici za 7. mjesto Poljanica Bistrička ''Autoprijevoz Mario'' je pobijedila Podgorje juniroe sa 6:5, 5. mjesto osvojili su Marija Bistrica ''Plivadoni'' koji su sa 3:0 pobijedili Mariju Bistricu ''Hidrauliku Kurelja''.

U utakmici za 3. mjesto Globočec „Graditeljstvo Skuliber“ bio je sa 4:1 bolji od Podgrađa.  U velikom finalu svoj šesti naslov osvojila je ekipa Laza, koja je pobijedila Podgorje-veterane sa 3:2. Najbolji strijelac ovogodišnjeg izdanje lige je Ivan Gereci iz pobjedničke ekipe sa 13 golova.  Bogati sportski vikend završit će danas malonogometnim turnirom bistričkih udruga i klubova.

Elvis Lacković