Održan XII. recital “Josip Ozimec”

Slika – prvonagrađeni autori (s lijeva na desno): Zdenka Maltar (kajkavski), Nevenka Erman (čakavski), Đurđa Ilijaš (nagrada publike) i Vlado Vladić (standard)

Po dvanaesti put okupili su se u subotu 23. listopada pjesnici iz cijele Hrvatske na završnoj svečanosti recitala duhovno-refleksivnog pjesništva “Josip Ozimec” u Mariji Bistrici. Svečanost se tradicionalno održava u Kapeli zavjetnih darova svetog Petra u Hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke koja je, kao i obično na ovom recitalu, bila ispunjena ljubiteljima poezije.

Natječaju su se odazvala 43 kajkavska, 11 čakavskih i 52 autora s pjesmama na književnom jeziku. U zbornik XII. recitala duhovne poezije „Josip Ozimec“ ušlo je 29 radova pisanih kajkavskim, 10 pisanih čakavskim dijalektom i 26 pisanih standardnim hrvatskim jezikom od, na natječaj pristiglih, 100 kajkavskih, 30 čakavskih i 154 pjesme pisane standardom. Dakle, 65 radova za tiskanje u zborniku od pristiglih 284 odabrao je stručni ocjenjivački sud u sastavu: prof. Marija Lamot, prof. Ivančica Tomorad i predsjednik dr. sc. Ivo Kalinski, a isti je sud odabrao i pet duhovnih pjesama s internetskog portala Radija Marija Bistrica (www.rmb.hr), koje su, po želji organizatora, također tiskane u zborniku.

Na svečanosti je izvedeno 27 pjesama te su proglašeni pobjednici. U kategoriji pjesama pisanih kajkavskim, najboljom je proglašena pjesma Zdenke Maltar iz Novog Marofa s naslovom Natura Mertva. Drugonagrađena je pjesma Biserke Marečić iz Kašine sa naslovom “Vapaj oproščaju”, a trećenagrađena je pjesma Branke Jagić iz Velike Gorice sa naslovom “Fselneče”.

U kategoriji pjesama pisanih čakavskim, najboljom je proglašena pjesma Nevenke Erman iz Žminja s naslovom “Živa voda”. Drugonagrađena je pjesma Ane Krnjus iz Pazina s naslovom “Letera”, a trećenagrađena je pjesma Katje Šepić iz Rijeke sa naslovom “Škrinja”.

U kategoriji pjesama pisanih standardom, najboljom je proglašena pjesma Vlade Vladića iz Sesvetskog Kraljevca s naslovom “Dobro u nama”. Drugonagrađena je pjesma Franka Stipkovića iz Zagreba s naslovom “Mrtvi”, a trećenagrađena je pjesma Snježane Plevnik iz Soblinca sa naslovom “Obala i val”.

Nagradu publike osvojila je pjesma Đurđe Ilijaš iz Zagreba sa naslovom “Babica”, a nagradu stručnog ocjenjivačkog suda, u kategorji pjesama objavljenih na internetskom portalu Radija Marija Bistrica (www.rmb.hr), osvojila je pjesma Nediljke Dujić sa naslovom “Soba ispod zvijezda”.

Organizator recitala je Radio Marija Bistrica, a suorganizatori su Glas Koncila i Općinska knjižnica i čitaonica u Mariji Bistrici. Pokrovitelji recitala su Glas Koncila, Hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke, Krapinsko-zagorska županija i Općina Marija Bistrica.

Elvis lacković,

Radio Marija Bistrica