Održan Krapinafest 2011 – festival duhovne glazbe

Jubilarni 15-i festival duhovne glazbe jedini na području naše Županije, održan je 29. svibnja, u festivalskoj dvorani u Krapini. »Krapinafest 2011«, koji nije bio natjecateljskog karaktera, zajedničkim snagama organizirali su Franjevački samostan Krapina, Franjevački svjetovni red Krapina, dok su pokroviteljstvo tradicionalno preuzeli Hrvatska franjevačka provincija sv. Ćirila i Metoda, Grad Krapina. Krapinsko – zagorska županija i Fil – art. Suorganizator ovogodišnjeg festivala bilo je Pučko otvoreno učilište Krapina. Izvedena je 21-a nova skladba koje će sigurno zaživjeti u eteru mnogih radijskih postaja, a i u mnogim srcima. Toga dana program za sudionike i započeo je već u 15.00 sati tonskom probom, koja je protekla u ležernoj, ali i profesionalnoj atmosferi.

Misno slavlje u 17.00h za sudionike festivala, organizatore i posjetitelje, uz koncelebraciju više svećenika predvodio je fra Željko Železnjak, provincijal Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, koji su ujedno i glavni pokrovitelji festivala. Pjesmu na misnom slavlju animirao je domaći zbor mladih „Bolji svijet“.

Sam »Krapinafest 2011« započeo je u Festivalskoj dvorani pozdravom provincijala fra Željka Železnjaka, krapinskog župnika Tomice Šestaka te gradonačelnika grada Krapine Josipa Horvata koji su istaknuli radost zbog uspješnog kontinuiteta održavanja festivala te izrazili svoju daljnju potporu. Nastupili su izvođači iz svih krajeva Hrvatske: Vis Adonai, Vokalni Ansambl Lira, The Real Spirit, Veronika Jambrek, Mirjana Pospiš, Fortitudo Dei, Ema Aničić, Kikići I Genijalci, Ivo Šeparović, Angeljeki Z Rjeke Jordan, Anita Vincek, Ženski Vokalni Sastav Sotelia, Dragutin Hrastović, Željko Kokorić, Marija Nalis, Angeljeki, Antonio Tkalec, Kvartet Gubec, Mješoviti Ansambl Krunica, Fra Miroslav Petrac, Veronika Kamenar  I Vokalisti Sv. Jurja, Jurica Darapi I Antonija Sviben. Program je vodio Tomislav Lež, a svaki izvođač nastupio je s jednom novom autorskom skladbom. Na objavljeni natječaj ukupno je pristiglo 40-ak pjesama od kojih je odabrana dvadeset i jedna.

Festival je završio zajedničkom pjesmom “Ostani s nama”, a završnu riječ uputio je fra Petar Antun Kinderić, gvardijan franjevačkog samostana u Krapini, najavljujući ujedno 16. festival, Krapinafest 2012.

Zajedničko druženje i domjenak nakon festivala održan je u Green room-u Festivalske dvorane.

Festival su izravno prenosili medijski pokrovitelji Radio Hrvatsko zagorje Krapina, Radio Marija Bistrica, Radio Stubica i Radio Zlatar.
Osim navedenih medijskih pokrovitelja prisutni su bili i predstavnici: Hrvatskog Katoličkog radija, Radiopostaje Mir Međugorje, Radio Marije, Radio Zaboka zatim tiskovina i web-portala: Glasa Koncila, Ike, Duhovne scene. Večernjeg lista, Zagorskog lista, Glasa zagorja i Mreže zagorskih gradskih portala.
Festival prati i nosač zvuka s 21-om novom skladbom, a može se nabaviti u Franjevačkom samostanu u Krapini.

Tekst i foto Darko Fiket