Održan koncert ”Neka se čuje do neba glas”

Raznolik je i ove godine bio veliki humanitarni koncert popularne duhovne glazbe Neka se čuje do neba glas, koji je održan 22. rujna u Sportskoj dvorani Samobor. Ponudio je bogat dvosatni program, ponovno različite glazbene žanrove, nove obrade starih duhovnih pjesama, aranžmane za tamburice, nove izvođače i opet punu dvoranu. Organizirala ga je Udruga U Duhu S Kristom. Sve se odvijalo uživo, za što su ponajprije zaslužni samoborski duhovni orkestar pod vodstvom Ivana Gajšaka i tamburaški sastav TD Ferdo Livadić s prof. Petrom Vojvodić. Nastupali su Dekanatski zbor mladih iz samoborskih župa vođen prof. Markom Otmačićem, Maja Tadić, Ivo Šeparović, Luka Balvan, Ana i Klapa Barun, grupa RiM, Božja pobjeda te Božja Slava Band. Voditelji koncerta i ove godine bili su Silvija Sečen i Drago Celizić.
Uvod u koncert bio je svečani ulazak u dvoranu kulturno-umjetničkih i etno udruga iz Samobora i Svete Nedelje, dok je domaći samoborski zbor pjevao ulaznu pjemu Kriste u tvoje ime. Nošnje su odjenuli članovi KUD-a Strmec, Društva svetog Izidora Seljaka zajednice Ekosspiritus, Udruge Etno-fletno iz Samobora te skupine s narodnim nošnjama iz župe Krista Kralja iz Domaslovca.
Publika je najburnije pozdravila nastupe grupe RiM iz Zagreba, koja je i prošle godine oduševila svojim osebujnim stilom u duhovnoj glazbi, zatim Ive Šeparovića, koji je pokazao kako i duhovne pjesme mogu imati šaljivi prizvuk, te u najvećoj mjeri nastup mlade Ane Barun iz Rakitja i njezine braće okupljene u klapu, koja je za mnoge bila otkriće večeri. Ana je kao sudionica ovog programa izabrana na audicijskoj duhovnoj večeri održanoj u lipnju i u potpunosti je opravdala tadašnju odluku stručnog ocjenjivačkog suda.
Humanitarna nota, koja je i ove godine krasila koncert Neka se čuje do neba glas, ogledat će se u pomoći što će dio prihoda od prodanih ulaznica biti u materijalnoj vrijednosti uručen dvjema višečlanim obiteljima sa Žumberka, odnosno iz Orešja.
Koncert je okupio i uzvanike, Samoborsko-okićkog, Svetonedeljskog i Žumberačkog dekanata, a pratili su ga i zamjenica samoborskog gradonačelnika Sanja Horvat Iveković i dopredsjednik Skupštine Zagrebačke županije Mario Vlahović.
Zadovoljna je, prema reakcijama, na kraju bila i publika, ali i organizatori, koji su najavili novi ovakav projekt i za sljedeću godinu.

Kristina Kirschenheuter