Održan duhovno-formativni susret bogoslova Zagrebačke nadbiskupije s kardinalom Bozanićem

Od 22. do 29. kolovoza održan je u Domu sv. Martina u Malom Lošinju redoviti ljetni Duhovno-formativni susret bogoslova četvrte, pete i šeste godine Zagrebačke nadbiskupije sa svojim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem.

Molitva časoslova jutarnje i večernje, slavljenje euharistije i Kardinalove homilije te osobna molitva bili su okosnica svakodnevnog duhovnog života dvadeset petorice bogoslova.

Čitav susret bio je usmjeren prema skorašnjem zasjedanju Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije koja će započeti 8. prosinca ove godine. U tom vidu pod geslom „Ususret Drugoj sinodi Zagrebačke nadbiskupije“ bogoslovi su svakog dana molili Himan i molitvu za Sinodu te su promišljali o vlastitom iskustvu ulaska u formaciju na putu prema svećeništvu i o župi kao zajednici vjernika i zajednici vjere.

Koristeći Radni dokument (instrumentum laboris) Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije, bogoslovi su iznosili vlastita iskustva na zajedničkim susretima, u radionicama su promišljali o odgoju i župnim zajednicama te plodove rada u radionicama prezentirali na zajedničkim susretima.

Osim svakodnevnog duhovnog i formativnog aspekta bogoslovi su u četvrtak imali na raspolaganju vrijeme za šutnju, osobno promišljanje u molitvi i klanjanju pred Presvetim oltarskim sakramentom te mogućnost sakramenta svete ispovijedi.

U nedjelju 28. kolovoza bogoslovi su pohodili župu sv. Antuna opata u Velom Lošinju sudjelujući na svetoj misi koju je predvodio kardinal Josip Bozanić te su se upoznali s poviješću župe i župne crkve kao i sa životom župne zajednice. Na početku svete mise župnik vlč. Luka Paljević pozdravio je Kardinala i bogoslove u ime župne zajednice, zahvalivši Kardinalu što se je odazvao njegovu pozivu da pohodi Veli Lošinj i župnu zajednicu.

Duhovno-formativni susret završio je u ponedjeljak 28. kolovoza prijepodnevnim osvrtom na protekli tjedan. U svojim osvrtima, bogoslovi su posebno istaknuli pojedinačne osobne razgovore sa svojim Nadbiskupom kao veliko obogaćenje za njihov nastavak na putu prema svećeništvu. Među ostalim osvrtima bilo je istaknuto pozitivno iskustvo radionica i međusobni timski rad, vrijeme za međusobno druženje i još veće upoznavanje kao zajednice koja pripada Zagrebačkoj nadbiskupiji imajući u vidu da nisu svi bogoslovi u istoj bogosloviji.

Osim osobnih razgovora s bogoslovima, predvođenja svetih misa, sudjelovanja na molitvama, kardinal Josip Bozanić sudjelovao je i na svim zajedničkim susretima s bogoslovima tijekom kojih je mogao čuti njihova promišljanja i vizije, te je bio na raspolaganju za upoznavanje bogoslova s određenim temama važnim za život Crkve.

Kardinal je upoznao bogoslove s daljnjim pripremama i samim zasjedanjem Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije, najavivši tako kako će na zasjedanjima biti i predstavnik bogoslova Zagrebačke nadbiskupije po njihovom izboru te će po svome predstavniku moći i oni sudjelovati i biti upoznati sa samim tijekom zasjedanja.

Odgovarajući na pitanja bogoslova, Kardinal ih je upoznao s radom Mješovite komisije HBK i Srpske Pravoslavne Crkve koja zajednički razmatra ulogu blaženog Alojzija Stepinca prije, za vrijeme te nakon Drugog svjetskog rata.

Na susretu je sudjelovao i odgojitelj iz Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa vlč. Mislav Kutleša, a voditelji susreta bili su vlč. Željko Faltak i vlč. Andrija Miličević.

Priredio: vlč. Željko Faltak