Odgajati djecu u vjeri dajući osobno svjedočanstvo

Papa Benedikt XVI. pozvao je roditelje, djecu, mlade i kumove da i u društvu koje prema vjernicima ne pokazuje razumijevanje očuvaju dar povezanosti s Bogom i dozvole da im to oblikuje osobni život. Na misi koju je na blagdan Krštenja Gospodinovog u nedjelju 13. siječnja služio u Sikstinskoj kapeli Sveti Otac je krstio dvadesetoro djece vatikanskih namještenika, jedanaest djevojčica i devet dječaka.
 
Danas nije jednostavno odgajati djecu u vjeri u onim društvenim sredinama koje smatraju kršćane koji žive vjeru u Isusa izvan mode, rekao je Papa u propovijedi i upozorio da vlada mentalitet u kojem također kršćani mogu početi shvaćati vjeru i odnos s Isusom ograničavajućim, kao nešto što koči ostvarenje vlastite osobnosti.
 
“Ali to nije tako, takav pogled pokazuje da se ništa nije razumjelo o odnosu s Bogom”, istaknuo je Sveti Otac dodajući da se na putu vjere otkriva oslobađajuća snaga Božje ljubavi koja vodi čovjeka “iz egoizma i egocentričnosti u život u zajedništvu s Bogom i u otvorenosti prema drugim ljudima”.
 
Benedikt XVI. pozvao je roditelje i kumove da se pobrinu za kršćanski odgoj djece pružajući jasno svjedočanstvo i dobar primjer.
 
Tijekom mise molilo se i za zlostavljanu, gladnu i bolesnu djecu kako bi se uvijek našlo ljudi koji će se prignuti nad njima i pomoći im neumornom ljubavlju i ustrajnom nadom. (kathpress / ika / gk)