Od 1. siječnja na snagu stupa Zakon o stečaju potrošača

Od 1. siječnja na snagu stupa novi Zakon o stečaju potrošača, poznat i kao zakon o osobnom bankrotu, koji prezaduženim građanima može omogućiti novi početak i kontroliranu otplatu dugova i potraživanja.

Zakonom je definirano da se stečaj potrošača može otvoriti samo ako je potrošač nesposoban za plaćanje, odnosno ne može ispuniti dospjele novčane obveze, a nesposoban je za plaćanje ako najmanje 90 dana uzastopno ne može ispuniti jednu ili više dospjelih novčanih obveza, u ukupnom iznosu većem od 30.000 kuna.

Zakonom se uređuju opća pravila o stečaju, pretpostavke za otvaranje postupka stečaja, postupak pred sudom, te pretpostavke i učinci oslobađanja od preostalih obveza. Cilj je poštenog potrošača osloboditi od obveza koje preostanu nakon unovčenja njegove imovine i raspodjele prikupljenih sredstava vjerovnicima. Poštenje potrošača utvrđuje sud, uzimajući u obzir ponašanje potrošača prije podnošenja prijedloga za otvaranje stečaja, te njegovo ponašanje tijekom sudskoga postupka i razdoblja provjere ponašanja. Osobni stečaj moći će pokrenuti isključivo dužnici sami, odnosno na to ih nitko neće moći natjerati.

Po podacima Financijske agencije, krajem listopada u blokadi je bilo 323.887 građana, a njihov je dug iznosio 35,8 milijardi kuna. Građani su najviše dugovali bankama, 19,5 milijardi kuna, središnjoj državi 3,4 milijarde kuna, osiguravajućim društvima, telekomunikacijskim tvrtkama te tvrtkama čija je djelatnost kartično poslovanje.