Obitelj i dom idu zajedno

Mnoštvo hodočasnika iz svih krajeva svijeta okupilo se po lijepom sunčanom danu u nedjelju 22. prosinca na Trgu Svetog Petra u Vatikanu, gdje se pokraj velebnog obeliska uzdiže božićno drvce koje su ove godine papi Franji zajedno darovale Bavarska i Češka.
 
Među brojnim plakatima na trgu Papu je najviše ganuo natpis “Siromasi ne mogu više čekati! Dom svima”. Kazavši kako je i Isus, rođen u štalici a ne u pristojnom stanu, morao napustiti Betlehem i skloniti se u Egipat i tek se onda mogao vratiti u svoj dom Nazaretu, Papa je pozvao vjernike i predstavnike vlada da se potrude kako bi svaka obitelj imala dom, dobila mjesto za stanovanje; bilo da je riječ o obiteljima koje ga nikad nisu imale, bilo da su ga iz različitih razloga izgubile.
 
Obitelj i dom idu zajedno, vrlo je teško uzdržavati obitelj bez stana, rekao je Papa, što je okupljeno mnoštvo pozdravilo jakim pljeskom.
 
Talijanskim prosvjednicima koji su isto tako došli na vatikanski trg Papa je preporučio da pridonesu rješenju teških socijalnih problema konstruktivnim doprinosima, ne popuštajući napastima sukoba i nasilja, već slijedeći put dijaloga za obranu vlastitih prava.
 
U nagovoru Sveti se Otac osvrnuo na dramu sv. Josipa koji je, saznavši da je Marija trudna, umjesto da brani svoja prava i poduzme radikalni pothvat javno je napuštajući, slijedio volju Božju te izabrao drugo rješenje koje je za njega bilo vrlo teško. To pokazuje, prema Papinim riječima, veličinu Josipova duha. Josip je imao pred sobom lijep životni plan, ali Bog mu je povjerio drugu dužnost, mnogo veće poslanje. Bio je čovjek koji je slušao Božji glas i bio vrlo osjetljiv na Božju volju i na poruke koje su s neba stizale u njegovo srce. Nije se suprotstavljao tom Božjem planu. Nije dozvolio da srdžba otruje njegov duh, već se stavio na raspolaganje novini, koja mu se predstavila na čudan način. Tako je postao još slobodniji, veći i jači, jer je našao sama sebe, rekao je Papa i primijetio kako odustajući od vlastitih stvari u svom postojanju i stavljajući se na raspolaganje volji Božjoj nalazimo put koji moramo slijediti. (ika / gk)