Obilježen Međunarodni dan starijih osoba

Međunarodni dan starijih osoba je u petak, 30. rujna 2016. godine, obilježen u Domu za starije i nemoćne osobe sv. Nikola u Krapini.

Ovom je prilikom Dom sv. Nikola obišla i zamjenica župana za društvene djelatnosti Jasna Petek koja zajedno sa ostalim uzvanicima pratila program koji su pripremili korisnici doma te im uputila i riječi podrške „Čestitam vam na vašem radu i zahvaljujem na tome što se ste nas pozvali i otvorili vrata svoga doma. Jako je važno da ma, kvaliteta života i u trećoj životnoj dobi ostane dobra, a jedan od preduvjeta za to je postojanje institucija poput ovog doma, kao i svih onih obiteljskih domova koji se sve češće otvaraju na području naše Županije“ naglasila je zamjenica župana Jasna Petek i potom korisnike Doma sv. Nikola pozvala na okrugli stol Zdravo srce u trećoj životnoj dobi koji će u ponedjeljak biti održan u SŠ Krapina.

Briga o starijima u suvremenom društvu nije samo obveza obitelji, već i šire zajednice čija je zadaća osigurati starijim osobama sve mogućnosti za zdravo aktivno starenje i participaciju u društvu. Sve više starijih osoba zbog smanjivanja broja višegeneracijskih obitelji danas živi u samačkim domaćinstvima te ne mogu računati na zbrinjavanje u obitelji. Pružanje skrbi u ustanovama i nekim drugim oblicima skrbi izvan obitelji za velik broj starijih osoba nužan je izbor. Krapinsko-zagorska županija još je prije desetak godina utvrdila skrb o starijim osobama kao jedan od pet socio-zdravstvenih prioriteta. Veliki dio aktivnosti u realizaciji ovog prioriteta usmjeren je razvoju izvaninstitucionalnih programa skrbi i općenito podizanju kvalitete života starijih osoba. Već niz godina financijski se podupire provođenje socijalnih usluga i programa za starije, kao i financiranje rada Matice umirovljenika KZŽ. U tu svrhu u proračunu KZŽ za 2016. godinu osigurano je 330.000, kn.

Dom za starije i nemoćne osobe sv. Nikola smješten je u samom centru Krapina, a djeluje od 2003. godine. U domu se trenutno nalazi oko 135 korisnika o kojima brine četrdesetak zaposlenih. Uz zamjenicu župana Jasnu Petek, zaposlenike, korisnike i članove njihove obitelji, na obilježavanju Međunarodnog dana starijih osoba bili su i zamjenik načelnika Krapine Branko Varjačić, v.d. pročelnice županijskog Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade Miljenka Mužar Sertić te više predstavnika centara za socijalnu skrb s područja Krapinsko-zagorske županije koji su ovom prilikom razgledali i izložbu radova korisnika Doma nastalih u radionici radne terapije.