Obilježen blagdan župne zaštitnice Sv. Jelene i Dan grada

Jučer 22. svibnja u Zaboku je svečano proslavljen blagdan nebeske zaštitnice sv. Jelene Križarice. Dan prije kod centralnog križa na gradskom groblju položeni su vijenci.

Ovo je bila prilika da se prisjetimo Zabočana koji više nisu među nama, a koji su ukopali duboke temelje da Zabok bude ono što danas jest i na taj način nas obvezali da mi koji smo danas ovdje učinimo sve da bi Zabok napredovao i dalje te biti mjesto u kojem će živjeti i raditi naše buduće generacije, rekao je gradonačelnik Ivan Hanžek.

Misno slavlje pred više stotina vjernika u župnoj crkvi predvodio je vlč. Blaž Bartol domaći sin svećenik uz svećenike iz dekanata i okolice. Vlč. Blaž u svojoj je propovijedi podsjetio na život velike žene s prijelaza 3. u 4. stoljeće za vrijeme čijeg života je njezin sin, rimski car Konstantin Veliki, kršćanstvo učinio slobodnim. “To se može zahvaliti ponajviše Jeleni, koja je bila velika majka i koja je vjerovala. Zato nam ona ima puno toga za reći, jer majke su izvori najveće mudrosti na zemlji. Sv. Jelena neka u vama probudi nadu i poslanje za siromašne, prognane u čemu vi imate velika iskustva” – poručio je propovjednik.

Vlč. Blaž se obratio nazočnima pitanjem:”Što sveta Jelena znači za mene, tebe, svakoga od nas ovdje u zabočkoj župi? Kakve nam životne smjernice daje i pokazuje?”. Vratio se u prošlost i rekao da je prije par godina ovdje na istom mjestu rekao da je sv. Jelena simbol kraljevskog dostojanstva i velike kršćanske poniznosti.

Poručio je da dobro pogledamo sliku današnje svetice koja u desnoj ruci drži križ a u lijevoj žezlo. Križ koji je simbol kršćanstva i žezlo koje je simbol vladanja kao što je to bila i naša svetica. Nadalje veliki čovjek kršćanstva sv. Pavao rekao je vrlo kratko i jednostavno: “Bože sačuvaj da bi se ja ičim drugim ponosio osim križem Isusa Krista.”.

Sv. Jelena nije izmislila nekakvu novost kad je prihvatila križ i na taj je način dala ondašnjem svijetu simbol, znak za rješavanje ljudskih problema ovdje na zemlji, pokazala nam je putokaz kako nasljedovati križ koji nas vodi u konačnu pobjedu nad grijehom, ohološću, zavišću i svega onoga što nam današnje vrijeme donosi bilo dobro bilo zlo.

Križ je patnja, odricanje sebedarje a upravo to treba nasljedovati u liku naših svetaca. Na kraju je svima poželio da preuzmu poruku Jelene Križarice, da ostanu vjerni Bogu i svetoj Jeleni.

Na kraju je domaćin susreta, župnik vlč. Marijan zahvalio svima, ponajprije vlč. Blažu na nadahnutim riječima, kolegama svećenicima, bogoslovima Damiru i Tomici, pjevačima, orguljašu, vrtlariji Čuček na kićenju crkve kao i suradnicima te na kraju svima okupljenima na svećanom misnom slavlju.

Darko Fiket