Obilježen blagdan sv.Jelene Križarice i Dan grada Zaboka 
TEKST: Darko Fiket
FOTO: Dragutin Škreblin
 
Dana 22. svibnja u Zaboku je svečano proslavljen blagdan nebeske zaštitnice sv. Jelene Križarice. U 10.00 sati na Trgu sv. Jelene Križarice svoj koncert održao je Gradski puhački orkestar nakon kojeg je uslijedila svečana sveta misa u 11.00 sati koju je predvodio domaći sin don Stjepan Lončar župnik u Solinu uz koncelebraciju svećenika iz Krapinskog dekanata, domaćih sinova vlč. Blaža Bartola i Roberta Šretera koji je i održao prigodnu homiliju. Bilo je to trostruko slavlje jer smo obilježili dan naše župe i Grada kao i 25-u godišnjicu svećeništva don Stjepana, a i 30-u godišnjicu služenja Bogu i Crkvi našeg župnika Marijana.
 
Vlč. Robert u svojoj je propovijedi podsjetio i na život velike žene s prijelaza 3. u 4. stoljeće za vrijeme čijeg života je njezin sin, rimski car Konstantin Veliki kršćanstvo učinio slobodnim. To se može zahvaliti ponajviše Jeleni, koja je bila velika majka i koja je vjerovala. Zato nam ona ima puno toga za reći, jer majke su izvori najveće mudrosti na zemlji. Sv. Jelena neka u vama probudi nadu i poslanje za siromašne, prognane u čemu vi imate velika iskustva, poručio je propovjednik.
 
Vlč. Robert se obraća nazočnima pitanjem – što sveta Jelena znači za mene, tebe svakoga od nas ovdje u zabočkoj župi? Kakve nam životne smjernice daje i pokazuje? Vratio se u prošlost i rekao da je prije par godina ovdje na istom mjestu rekao da je sv. Jelena simbol kraljevskog dostojanstva i velike kršćanske poniznosti. Poručio je da dobro pogledamo sliku današnje svetice koja u desnoj ruci drži križ a u lijevoj žezlo. Križ koji je simbol kršćanstva i žezlo koje je simbol vladanja kao što je to bila i naša svetica. Nadalje veliki čovjek kršćanstva sv. Pavao rekao je vrlo kratko i jednostavno: « Bože sačuvaj da bi se ja ičim drugim ponosio osim križem Isusa Krista.
 
Sv. Jelena nije izmislila nekakovu novost kad je prihvatila križ i na taj je način dala ondašnjem svijetu simbol, znak za rješavanje ljudskih problema ovdje na zemlji, pokazala nam je putokaz kako nasljedovati križ koji nas vodi u konačnu pobjedu nad grijehom, ohološću, zavišću i svega onoga što nam današnje vrijeme donosi bilo dobro bilo zlo. Križ je patnja, odricanje sebedarje a upravo to treba nasljedovati u liku naših svetaca. Na kraju je svima poželio da preuzmu poruku Jelene Križarice, da ostanu vjerni Bogu i svetoj Jeleni.
 
Papa Benedikt XVI. proglasio je Svećeničku godinu u trajanju od svetkovine Srca Isusova, 19. lipnja 2009. do 19. lipnja 2010. godine. Jedan od povoda je i 150. obljetnica smrti svetoga Ivana Marije Vianneya, župnika Arškog, kojega će isti papa proglasiti zaštitnikom svih svećenika. Vi dragi svečari danas proslavljate don. Stjepan 25-u a župnik Marijan 30-u obljetnicu svećenstva te je prigodno da malo progovorim i o pozivu svećenika danas – ističe vlč. Robert
 
Poučen dosadašnjim iskustvom mislim da ljudi žele i u svećeniku gledaju prvenstveno svećenika. On, naravno, smije i mora biti obrazovan, kulturan, vičan i opremljen suvremenim komunikacijsko-tehničkim vještinama, blizak i prilagodljiv čovjeku različitih mentaliteta i svjetonazora, psiholog, graditelj, organizator, inovator… Sve to. Ali, ukoliko zbog toga manje živi svećeništvo, na krivom je tragu. Pokušao bih to skratiti u jednu rečenicu: Svećenik ponajprije treba biti svećenik: liturgičar, molitelj, komunikolog i komunikator vjere nade i ljubavi, a onda i sve ostalo ukoliko mu to pomaže da kvalitetnije i zdušnije živi ono prvo.
 
A u svemu tome je potrebna strpljivost, jer mislim da je to jedan od važnih razloga kako sačuvati mir i staloženost, kako prema sebi tako i u ljudskim međuodnosima. Uostalom, i Gibonni pjeva: “Nebo je za strpljive ili nebo voli strpljive, te pozvao vjernike da mole za svećenike, za naše bogoslove koji su na tome putu i sa njima se posebno ponosimo kao i za nova zvanja u našem narodu – zaključuje svoju propovijed vlč. Robert.
 
Misnom slavlju prisustvovali su i gradski čelnici gradonačelnik Ivan Hanžek sa svojim suradnicima.
 
Poslije pričesti riječ zahvale našim svečarima uputio je i dekan Krapinskog dekanata vlč Dražen Karačić koji im je uručio prigodne poklone.

Na kraju domaćin susreta župnik vlč. Marijan zahvalio je svima, ponajprije slavljeniku don. Stjepanu i predao mu u ime župe poklon sliku crkve sv. Jelene koju je izradio Stjepan Roginić – Hari u kojoj je započeo svoj duhovni rast i život, zahvalio je zatim propovjedniku na nadahnutim riječima, kolegama braći svećenicima, čitačima, pjevačima, orguljašu kao i svim ostalim suradnicima te na kraju svima okupljenima na današnjem slavlju.
 
U ime vijeća župe Zabok riječ zahvale župniku Marijanu uputio je Josip Sente i uručeni mu je poklon također slika crkve svete Jelene rad našeg domaćeg slikara Drage Cvijetića. U ime biblijsko – molitvene zajednice prigodan poklon uručila je voditeljica Nada Jakopec.
 
Don Stjepan također zahvaljuje svima okupljenima, braći svećenicima te poklanja zabočkom župniku Marijanu misnicu iz njegove župe svetoga Kaje koja je izrađena posebno za taj dan.
 
Misno slavlje svojim pjevanjem uljepšao je zbor Đalski i župni zbor.