O uskrslom Isusu svjedočiti vlastitim životom

Susret mladih Dubrovačke biskupije pod geslom “Ja sam trs, a vi loze” održan je u subotu 21. travnja u Kuni na lozom bogatom Pelješcu. Više stotina mladih s voditeljima u prvom je dijelu programa na različite načine sudjelovalo u katehezi koju su vodili članovi biskupijskog Vijeća za mlade, vjeroučitelji i animatori. Na prostoru ispred crkve nakon toga su jedni drugima prikazali scenski nastup koji su osmislili u svojim grupama.

Koncelebrirano euharistijsko slavlje u crkvi franjevačkog samostana Gospe Delorite predvodio je dubrovački biskup Mate Uzinić. Obraćajući se mladima u propovijedi biskup im je govorio o važnosti osobnog iskustva u vjeri i svjedočanstvu vlastitog života o Kristovom uskrsnuću. Podsjetio je da su Isusovi apostoli, svjedočeći o Isusovoj muci i smrti, “svjedočili i o vlastitoj slabosti, grešnosti, svom kukavičluku, zataji, pa čak i izdaji. Svjedočeći o uskrsnuću, oni su svjedočili i o promjeni koju je događaj uskrsnuća izazvao u njima”, rekao je.

“Naše svjedočanstvo može biti djelotvorno samo ako o njemu govorimo i svojim životom, vlastitim životnim iskustvom. Vjera u Isusa Krista, stvarnost njegove smrti i pobjedu u uskrsnuću ne može se prenositi samo kao informacija; ona se prenosi samo ako zajedno s njom prenosimo vlastito uvjerenje i osobno iskustvo. Bez toga nismo uvjerljivi”, poručio je biskup, dodavši da istinski svjedoci Isusa Krista možemo biti samo ako naš život postane život u kojemu su vidljivi plodovi Kristovog uskrsnuća.

“Uzaludno je moje propovijedanje i ovo naše biskupijsko okupljanje na susretu mladih, ako se iz onog što govorimo i živimo ne vidi naše osobno uvjerenje, ali i osobno iskustvo, iskustvo preobrazbe života kroz susret s Kristom umrlim i uskrslim, ako, na kraju krajeva, u nama i kroz nas ne progovara naš uskrsnuli Gospodin”, rekao je biskup Uzinić.

Kako ne bismo bili antisvjedoci Krista i njegova uskrsnuća potrebno je obratiti se, kazao je biskup i naveo citate iz misnih čitanja koji o tome govore. “Poslušamo li ove poticaje i obratimo se od onih koji govore u one koji žive ono što govore, postati ćemo novi ljudi, stvarni svjedoci koji neće o Bogu, Kristu, Crkvi i vjeri govoriti kao o nečemu tuđem, nego kao nečemu svome. Bit će to, zapravo, govor o svom vlastitom vjerničkom iskustvu susreta s Isusom Kristom, koji je zbog nas umro, da bismo mi mogli zajedno s njim suuskrsnuli na novi život”, zaključio je.

Mladi su aktivno sudjelovali u misnom slavlju, a za prinos darova donijeli su na radionicama izrađene grozdove na čijim bobama su ispisali svoja imena i poruke. U večernjem dijelu glazbeni program animirao je Biskupijski zbor mladih pod ravnanjem Joška Mikuša, a gost iznenađenja bio je stand-up komičar Željko Pervan.

Organizator susreta bilo je Vijeće za mlade Dubrovačke biskupije na čelu s predstojnikom don Ivanom Bolkovcem. Prošlogodišnji također vrlo uspješan susret mladih održan je u Konavlima, a planira se i sve buduće susrete održavati po mjestima diljem biskupije, a ne samo u Dubrovniku. (ika / gk)